Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Joi, 21 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Pavel Ionescu

5 Mai 2020
Vizualizari: 421
Comentează add

RRA - "Subiectul zilei" - Invitat: Ionuț Simion, președintele Camerei de Comerț Americane în România (AmCham România).

Subiectul Zilei: Invitat, Ionuț Simion, președintele AmCham România

pavel-ionescu

Foto: facebook.com/AmChamRomania/

"Subiectul zilei" - Invitat: Ionuț Simion, președintele Camerei de Comerț Americane în România

Emisiunea: "Subiectul zilei" - Realizator: Pavel Ionescu - Bună seara! Bun regăsit! Economia României reporneşte motoarele, iar guvernul promite că va creşte sprijinul pentru mediul de afaceri. Invitatul interviului serii la Radio România Actualități este Ionuț Simion, președintele Camerei de Comerț Americane în România. Bună seara!


Ionuţ Simion: Bună seara!


Realizator: Guvernul, spunea astăzi ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, se bazează pe o revenire economică puternică, în formă de V, o pantă rapid și brusc ascendentă, mulţumită mai ales măsurilor economice şi monetare pe care le-a luat împreună cu BNR. Care este analiza dumneavoastră, domnule Simion?


Ionuţ Simion: Cred că întregul mediu de afaceri îşi doreşte să existe o revenire în V, respectiv, o revenire accelerată a economiei în trimestrul 2 și 3. Dar nu este exclus însă să avem și reveniri mai încete, unii specialişti vorbesc de revenire în U sau o revenire chiar mai greoaie decât atât. Însă există premise la acest moment ca să avem o astfel de revenire în V, însă este prematur să ne pronunțăm. Mediul de afaceri tinde de regulă să fie prudent cu astfel de estimări.


Realizator: Servicii și industrie, aici trebuie să punem resursele în perioada următoare, spune guvernul. Corespund sumele propuse de Cabinetul Orban cu așteptările mediului de afaceri?


Ionuţ Simion: Dacă nu mă înşel, domnul premier Orban a vorbit de o investiţie de 6% din PIB.


Realizator: Nemaivăzută în România, spunea dânsul.


Ionuţ Simion: Aici cred că aş vrea să fac o mică corecţie, pentru că astfel de investiţii de 5% din PIB au fost făcute până acum vreo 3-4 ani de zile, ceea ce ar facilita dezvoltarea economică susținută a României. Din păcate, în ultimii doi ani de zile am văzut că sumele care erau alocate pentru investiții în fapt au fost transferate către acoperirea unor costuri cu pachetele salariale din sectorul public, ceea ce a făcut ca investiţiile să scadă semnificativ, în jur de 2% din PIB. Acum, o revenire la 6% este un instrument care poate să aibă un aspect de angrenare în economie extrem de important și care poate să contribuie la acea revenire în V despre care vorbea ministrul Cîţu.


Realizator: Recomandați recent ca măsurile Guvernului de repornire a economiei, momentul unde ne aflăm acum, să urmeze un plan bine gândit, cu pași concreți de implementare, independent de ciclul electoral, spuneați dumneavoastră acolo.


Ionuţ Simion: Corect.


Realizator: Situația este în circumsțanţele pe care le aminteaţi atunci?


Ionuţ Simion: O să vă fac o precizare, care cred eu că este foarte importantă. Faptul că România acum are posibilităţi reduse sau mai reduse de acţiune se datorează unor politici prociclice, respectiv, un mediu fiscal foarte favorabil în condiţii de creştere economică. Astfel că acum, când avem condiţii de criză economică, nu putem să oferim acele facilităţi fiscale care poate ar fi apreciate de companii pentru a-şi reveni în situaţia aceasta dificilă.Astfel că mesajul nostru către Guvern, către Președinție este ca, în măsura în care se are în vedere o schimbare a politicii fiscale, aceasta să fie făcută în atentă consultare cu mediul de afaceri, pentru că este foarte important să se creeze acest sentiment de încredere și de stabilitate.


Realizator: Este exact ceea ce propunea astăzi președintele Iohannis, înțeleg că ați fost la întâlnirea de la Palatul Cotroceni cu mediul de afaceri. Dânsul vorbea acolo de o creștere masivă a investițiilor publice în infrastructură, în domeniul energetic, transport și sănătate. Corespund, sunt domenii pe care cumva le-ați pus în comun de acord la discuția de astăzi?


Ionuţ Simion: Acestea sunt dintre domeniile pe care şi noi le-am enunţat. Am vorbit, bineînţeles, şi de industriile care sunt mai puternic afectate, cum ar fi industria turismului, și unde, să zic așa, revenirea ține foarte mult de evoluția crizei din sănătate.


Realizator: Şi unde revenirea se pare că va fi cea mai lentă.


Ionuţ Simion: Exact. Din păcate, nu ține doar de redeschiderea restaurantelor, ţine și de încrederea oamenilor de a se duce acolo și a putea să se simtă în siguranță. De fapt, dacă am reținut bine, mesajul cel mai important al președintelui este acela legat de încredere, încredere în economia românească, încredere în capacitatea noastră de a depăși un astfel de moment dificil. Acum, ține foarte mult și de dorința de a duce mai departe măsurile care au fost luate, și aici o să vorbesc eu de câteva lucruri, vorbim despre digitalizare, digitalizarea educației, reforma din sănătate. Aceste măsuri luate într-un termen foarte scurt au arătat că se poate. Acum, dacă tot le-am luat şi am făcut demersuri susţinute în această direcţie, n-ar trebui să ne oprim aici. Educația are nevoie de un model care să țină cont de cele mai noi dezvoltări în domeniul tehnologiei, astfel încât să ajungă la toată lumea într-o manieră modernă. Trebuie să continuăm. La fel și în sănătate, s-au făcut eforturi imense pentru a echilibra sistemul de sănătate astfel încât să facă faţă cerinţelor. Asta a arătat care sunt slăbiciunile sistemului şi e nevoie să continuăm cu planuri bine gândite, concrete, de acțiune pe termen mediu și lung, care să facă din sistemul de sănătate din România un sistem pe care să ne putem baza la nevoie.


Realizator: Cu alte cuvinte, să transformăm în câștiguri lucrurile pe care le-am învățat acum, în perioada crizei.


Ionuţ Simion: Exact şi să ne concentrăm astfel încât, aşa cum am fost uniți până acum, să continuăm să fim la fel în continuare, pentru că numai în felul acesta putem să depășim un moment extrem de dificil de altfel, pe care nimeni nu știe, este o doză foarte mare de incertitudine, nimeni nu știe, dar toți ne manifestăm optimismul că cererea va reveni la nivelul la care a fost înainte de criză, cu mențiunea că impactul pandemiei poate să modifice o astfel de stare de spirit.


Realizator: Să sperăm că lucrurile vor fi bine.

(RS)


Etichete Subiectul zileiIonuț Simionpreședintele Camerei de Comerț Americane în România(RS)amcham

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live