Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Subiectul zilei-invitat coordonatorul Grupului de vaccinologie, G.Dumitra

Subiectul zilei - invitat: Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de vaccinologie, din cadrul Societății Naționale de Medicină de Familie.

Subiectul zilei-invitat coordonatorul Grupului de vaccinologie, G.Dumitra
Foto: Arhivă.

Articol de Radiojurnal, 16 Aprilie 2020, 20:44

Realizator: Pavel Ionescu: Bună seara! Bun regăsit!


Am intrat în a doua etapă a stării de urgență care prelungește pe teritoriul României măsurile speciale de izolare la domiciliu și distanțare socială, pentru combaterea infectăriilor cu COVID-19. La o lună de la declanșarea acestor circumstanțe extraordinare totalul victimelor se apropie în România de 400 de oameni, iar cel al infectărilor depășește 7.700.


Invitatul rubricii "Subiectul zilei" este astăzi medicul Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de vaccinologie, din cadrul Societății Naționale de Medicină de Familie. Bună seara, domnule doctor.

Gindrovel Dumitra: Bună seara.


Realizator: Organizaţia Mondială a Sănătății (OMS) a transmis astăzi europenilor să nu ne lăsăm păcăliți de vremea frumoasă, suntem încă în mijlocul furtunii. Cu toate micile semnale pozitive, spunea OMS, creșterea infectărilor din mai multe țări europene importante arată că ne așteaptă săptămâni critice, iar perioada Paștelui, domnule doctor, pare că este - ca să păstrez figura de stil - 'ochiul tornadei'.


Gindrovel Dumitra: Așa este. Din păcate nu ne aflăm încă într-o perioadă în care ar trebui să ne relaxăm și acest lucru este evident, având în vedere datele pe care le obținem la nivel european. Reacţia OMS vine după ce o serie de state europene, precum Italia sau chiar Franța, s-au gândit deja la relaxarea unor astfel de măsuri care a fost luate până în acest moment şi acest lucru se întâmplă, deoacere acolo s-a inregistrat deja un /platou/, asistăm deja la o aplatizare a creșterii numărul de cazuri diagnosticate zilnic, dar și a unor decese, iar informațiile care au venit din sfera politică au trebuit să fie într-un fel sau sau altul confirmate sau neconfirmate, în această situaţie, de către specialiştii OMS.


Realizator: Cu alte cuvinte, deciziile luate de relaxare din partea europenilor par să fie contrazise de OMS.


Gindrovel Dumitra: OMS vine şi aduce, practic, o specificare în plus şi o recomandare: nu slăbiţi aceste măsuri, pentru că este foarte important să le menţine, cel puţin până în momentul în care va fi îndepărtat pericolul. Şi vreau să ne uităm un pic
la ceea ce s-a întâmplat în China, care la o distanţă de două luni din momentul în care a impus măsuri foarte severe a reuşit să le relaxeze, dar acest fapt a fost posibil doar după ce au fost înregistrate zilnic un număr de cazuri estimate undeva la sub 100. Or, în acest moment, atât în toate ţărie europene, dar şi în România numărul de cazuri diagnostica zilnic se ridică la peste sute.


Realizator: Mulţi sperau acum, de Paștele Ortodox, la o interacțiune măcar limitată cu slujba de la Biserică. Ce anume doresc să evite autoritățile de la noi din țară prin interzicerea prezenței în biserici? Evident, contactul. Dar este un anume praga al infectărilor care are înrăutăți contextul epidemiologic?


Gindrovel Dumitra: Fără discuţie. Pragul îl reprezintă capacitatea sistemului sanitar în care poate să prelucreze sau să preia toate aceste forme severe. Cunoaştem foarte bine că 80% dintre cazuri sunt forme uşoare sau medii care nu necesită spitalizare, dar 20% dintre cazuri necesită internare, iar dintre acestea 5 până la 10% necesită terapie intensivă. După cum bine ştim, în acest moment ne aflăm la un grad de saturaţie de sub 20% pentru /.../ şi terapie intensivă. Sigur, în măsura în care aceste măsuri se menţin, acest grad de saturare va putea fi menţinut la un nivel scăzut. În cazul în care, cu ocazia sărbătorilor de Paşte, ar fi crescut interacţiunea fizică dintre persoane era de aşteptat ca în aproximativ 7-14 zile să asistăm la un vârf care să depăşească capacitatea sistemului sanitar de prelucrare a acestor cazuri.


Realizator: Cu alte cuvine, pentru cei de acasă care urmărim aceste cifre comunicate zilnic, aici este punctul unde ar trebui să înțelegem că de fapt lucrurile intră pe o pantă favorabil, în momentul în care terapie intensivă începe să nu mai fie ocupată.


Gindrovel Dumitra: În momentul în care numărul de cazuri ajung în spital şi în special în terapie intensică scade, începe să scadă, încep să scadă şi numărul de decese. În acel moment ne putem gândi fără discuţie să mergem pe o pantă bună. Noi, în acest moment, în România avem şi date destul de încurajatoare, pentru că înclinarea pantei de creştere a fost foarte mult atenuată de măsurile care au fost luate în ultima perioadă. Și este suficient să privim graficele comparative în ceea ce priveşte evoluţia într-un interval de timp între România, respectiv alte state europene, şi o să observăm că aceste măsuri chiar au fost eficiente în România.


Realizator: Mulţi dintre noi ne dorim, după toată luna asta, poate şi mai mult pe care am petrecut-o în izolare, veşti bune. Pe numeroase surse însă, vine informaţia că cele mai multe din aceste condiţii speciale sunt aici ca să rămână, poate, în grade diferite, funcţie de nivelul de vulnerabilitate al fiecăruia, pentru o perioadă mai lungă decât ne-am fi dorit. Pactic, până când nu va exista un vaccin vor rămâne. Cum vedeţi acest lucru?


Gindrovel Dumitra: Da, este adevărat, vaccinul este cel care, teoretic, ar trebui să vină, să rezolve problema, pentru că cea mai mare problemă pe care o avem în acest moment o reprezintă susceptibilitatea, adică numărul de persoane care pot să dezvolte boala dintr-o anumită populație. Or, având în vedere faptul că aici vorbim despre un virus cu totul și cu totul nou, în această situaţie, susceptibilitatea este generală, adică toată populația României, dar şi a globului, este susceptibilă de a dezvolta această boală. Vaccinul este cel care, practic, poate să vină şi să realizeze, să reducă această susceptibilitate prin scăderea numărului de persoane care pot să dezvolte această boală. Or, vaccinul, ca orizont de timp de aşteptare nu poate să fie disponibil până la sfârşitul anului, poate începutul anului viitor. Sigur că la un moment dat, în funcţie de /.../.


Realizator: La un nivel de masă.


Gindrovel Dumitra: La un nivel de masă. Ei, asta voiam să spun. Deci, la un moment dat este foarte posibil ca anumite grupuri populaţionale, cum ar fi cadrele medicale sau persoanele vârstnice, în funcţie de /rezultatele/ pe care le vom avea din teste, să poată să fie vaccinate prioritar. Dar, suntem încă departe. În schimb, dacă vom reuşi prin aceste măsuri distanţare fizică pe care le luăm în acest moment să reducem numărul de cazuri şi să reușim să controlăm clusterele pe care le avem dezvoltate la acest moment, atunci, într-adevăr, pe perioada verii, este posibilă o relaxare a condițiilor pe care le-am... sau a măsurilor pe care politicienii le-au luat în acest moment. Sigur că da, trebuie să stăm cu ochii atenţi asupra evoluţiei situaţiei epidemiologice, pentru că este posibil oricând să apară focare secundare, să apară noi vârfuri în diverse zone ale României şi în acest fel să ne reîntoarcem la nişte măsuri foarte dure în cazul în care va fi nevoie.


Realizator: Şi colegii mei, care v-au avut ca invitat la emisiunea "Obiectiv România", au spus că multe din întrebările ascultătorilor sunt încă legate de pericolul pus de interacțiunea directă. Cum poate fi evitat? Sigur, să nu interacționăm, dar deja auzim pe multe canale. Care ar fi mesajul dumneavoastră?


Gindrovel Dumitra: Deja de săptămâna aceasta a fost emisă recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii ca toate persoanele să poarte o mască, chiar dacă nu vorbim despre mască chirurgicală sau mască respiratorie, ci pur şi simplu o mască improvizată dintr-un material textil. Păstrarea distanței de minim doi metri între persoane este iarăşi o condiție atunci când deplasarea devine obligatorie, în afara căminului. Şi, nu în ultimul rând, trebuie să ne gândim, practic, că aceste măsuri pe care le luăm şi această atitudine pe care o vom avea acum, practic, va duce la salvarea de vieţi. Şi ale cui vieţi? Ale părinţilor şi ale bunicilor noştri.


Realizator: Vă mulțumesc pentru intervenție! Medicul Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicină de Familie, a fost astăzi invitatul "Subiectului zilei", la Radio România Actualități.

(RS)

Ziua Veteranilor de Război marcată prin manifestări organizate în ţară şi în străinătate
România 26 Aprilie 2024, 19:15

Ziua Veteranilor de Război marcată prin manifestări organizate în ţară şi în străinătate

Ziua Veteranilor de Război va fi marcată luni printr-o serie de manifestări organizate în ţară şi în străinătate - anunţă...

Ziua Veteranilor de Război marcată prin manifestări organizate în ţară şi în străinătate
”Sunt bani pentru toate, este un mecanism foarte clar, an de an se întâmplă acest lucru”
România 26 Aprilie 2024, 19:00

”Sunt bani pentru toate, este un mecanism foarte clar, an de an se întâmplă acest lucru”

Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că Executivul are bani pentru plata pensiilor şi a salariilor.

”Sunt bani pentru toate, este un mecanism foarte clar, an de an se întâmplă acest lucru”
Peste 5.000 de tineri din ţară sunt așteptați la festivalul de muzică din Costineşti
România 26 Aprilie 2024, 18:54

Peste 5.000 de tineri din ţară sunt așteptați la festivalul de muzică din Costineşti

Peste 5.000 de tineri din ţară şi-au cumpărat bilete pentru cele patru zile ale festivalului de muzică din Costineşti care...

Peste 5.000 de tineri din ţară sunt așteptați la festivalul de muzică din Costineşti
Caravana de informare şi prevenire a consumului de substanţe interzise a ajuns în judeţul Hunedoara
România 26 Aprilie 2024, 18:47

Caravana de informare şi prevenire a consumului de substanţe interzise a ajuns în judeţul Hunedoara

Caravana de informare şi prevenire a consumului de substanţe interzise, cofinanţată prin programul Erasmus al Comisiei...

Caravana de informare şi prevenire a consumului de substanţe interzise a ajuns în judeţul Hunedoara
Peste 1.500 de noi absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ postliceale ale Ministerului de Interne
România 26 Aprilie 2024, 18:44

Peste 1.500 de noi absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ postliceale ale Ministerului de Interne

Peste 1.500 de absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ postliceale ale Ministerului de Interne se alătură, de astăzi,...

Peste 1.500 de noi absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ postliceale ale Ministerului de Interne
Risc însemnat de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, la Bâlea Lac
România 26 Aprilie 2024, 17:38

Risc însemnat de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, la Bâlea Lac

Meteorologii avertizează că este risc însemnat, de gradul trei din cinci, de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri...

Risc însemnat de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, la Bâlea Lac
Ajutorul de restructurare a TAROM va permite salvarea companiei de la faliment
România 26 Aprilie 2024, 17:33

Ajutorul de restructurare a TAROM va permite salvarea companiei de la faliment

Ajutorul de restructurare a TAROM de 80 de milioane de euro, pe care Comisia Europeană îl va aproba în câteva zile, va...

Ajutorul de restructurare a TAROM va permite salvarea companiei de la faliment
ANSVSA a intensificat în ultima perioadă controalele specifice sărbătorilor
România 26 Aprilie 2024, 17:13

ANSVSA a intensificat în ultima perioadă controalele specifice sărbătorilor

Autorităţile sanitare ne îndeamnă să fim atenţi la ce produse cumpărăm pentru masa de Paşte, deoarece, din neatenţie, putem...

ANSVSA a intensificat în ultima perioadă controalele specifice sărbătorilor