Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Luni, 08 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Titus Iordan

22 Iunie 2015
Vizualizari: 1180
Comentează add

Absolvenţii clasei a VIII-a au susținut astăzi prima probă a Evaluării Naţionale, examenul scris Limba şi literatura română. Iată care au fost subiectele.

Subiectele la Limba şi literatura română (scris) la Evaluarea Naţională

titus-iordan

Foto: Arhivă. 

Elevii de clasa a VIII-a au susţinut astăzi prima probă a examenului de Evaluare Naţională, cea scrisă la Limba şi literatura română.

Ei au primit varianta 9 a subiectelor.

La subiectul 1, elevii au primit un fragment din "Lupul cel năzdrăvan şi Făt-Frumos" - text cules de Petre Ispirescu. 

Li s-a cerut să găsească antonime pentru câteva cuvinte, să explice rolul cratimei, să noteze ideile principale ale textului şi să redacteze o compunere, de 150-250 de cuvinte, în care să explice apartenenţa fragmentului la specia basmului popular. 

La subiectul al 2-lea, elevilor li s-a prezentat un fragment din articolul "Este ziua iei româneşti: piesa vestimentară care nu se demodează niciodată", semnat de Oana Antonescu şi publicat în ziarul Adevărul.

Absolvenţii de gimnaziu au avut de formulat enunţuri care să conţină cuvinte din articol, de identificat părţi de vorbire, funcţii sintactice, propoziţii principale şi secundare, şi, nu în ultimul rând, să redacteze o scurtă naraţiune în care să descrie o întâmplare reală sau imagionară petrecută într-o zi de sărbătoare.

Timpul alocat pentru rezolvarea subiectelor a fost de două ore.

Evaluarea naţională continuă mâine cu examenul la limba şi literatura maternă şi miercuri cu proba la matematică.

Rezultatele parţiale vor fi comunicate vineri, iar cele finale - după rezolvarea contestaţiilor - vor fi afişate pe 30 iunie. 


Etichete evaluarea naţionalăLimba şi literatura românămatematicăLimba şi literatură maternăclasa a VIII-apondereexamenliceusupraveghere audio şi video

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live