Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINAL Miercuri, 19 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc, Washington

21 Februarie 2018
Vizualizari: 350
Comentează add

SUA încearcă să pună la punct un ansamblu complex de acţiuni pentru gestionarea relaţiilor cu Iranul, în care să fie atrasă şi participarea unor aliaţi cheie din Europa

SUA vor un ansamblu complex de acţiuni pentru relaţiile cu Iranul

doina-saiciuc-washington

 

Pe scena publică, oficialii americani acuză Iranul că trimite arme din ce în ce mai distructive forţelor şi miliţiilor care îi servesc interesele în Siria, Yemen şi Irak, iar în spatele scenei, diplomaţii americani încearcă să proiecteze o cale prin care trei aliaţi europeni cheie s-ar angaja să încerce să amelioreze în timp acordul nuclear cu Iranul, în schimbul menţinerii lui viu de către preşedintele Trump.

Potrivit unor comunicaţii ale Departamentului de Stat obţinute de Reuters, diplomaţii americani le cer europenilor să coopereze în elaborarea unui acord suplimentar, sau follow up, care să se adreseze dezvoltării sau testării de către Iran a rachetelor de rază lungă, să asigure inspecţii mai stricte ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică şi să repare erorile clauzei aşa-numite "Sunset", prin care vor fi ridicate restricţiile impuse Iranului în 10-15 ani de zile.

În analiza preşedintelui Trump, există trei defecte în acord: eşecul de a se adresa programului de rachete balistice al Iranului, termenii în care inspectorii internaţionali pot vizita instalaţiile iraniene suspecte şi Clauzele Sunset, care prevăd că limitele impuse programului nuclear al Iranului vor începe să expire după zece ani de la încheierea acordului, în 2015. Donald Trump vrea ca toate cele trei aspecte să fie consolidate, pentru ca SUA să continue să fie parte a acordului.

La 12 ianuarie, preşedintele Trump îi avertizase pe europeni să fie de acord cu repararea "teribilelor greşeli ale acordului nuclear cu Iranul", altfel, dl Trump va refuza să prelungească ridicarea sancţiunilor americane împotriva Iranului. Ele vor fi reactivate la 12 mai dacă Donald Trump nu va extinde suspendarea lor.

Ajungerea la un acord internaţional până la termenul limită, în mai, este considerată însă o imposibilitate, atât de către diplomaţii europeni, cât şi de către cei americani.

Într-un interviu pentru "Business Insider", un înalt oficial al Departamentului de Stat a spus că efortul cu europenii ar fi un proces cu două faze. În prima, între lunile ianuarie şi mai, SUA vor încerca să îi determine pe europeni să convină asupra reparării prevederilor slabe din acord şi să convină asupra faptului că trebuie încercat un acord follow up. A doua fază, care ar începe imediat după 12 mai, ar implica încercarea de a convinge Iranul, Rusia şi China. Ar exista trei posibile căi: amendarea acordului existent, negocierea unui acord suplimentar sau o nouă rezoluţie a Consiliului de Securitate, care să facă posibile schimbările în acord. 


Etichete SUADonald TrumpIranSunsetsancţiuniacord

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live