Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI (R) Luni, 27 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

20 Mai 2022
Vizualizari: 226
Comentează add

Rachetele antinavă performante ar putea îndepărta marina rusă de porturile ucrainene la Marea Neagră, ceea ce ar face posibilă reluarea transporturilor de cereale.

SUA vor să livreze Ucrainei rachete antinavă performante SUA vor să livreze Ucrainei rachete antinavă performante - Conține video

sergiu-stet

 Crucişătorul Moskva. Foto: mil.ru

Casa Albă lucrează pentru a putea furniza Ucrainei rachete antinavă avansate în vederea spargerii blocadei navale a Rusiei, au declarat vineri, 20 mai, oficiali de la Washington, citaţi de Reuters și preluați de Agerpres.

Ucraina nu face un secret din faptul că doreşte capabilităţi americane mai avansate dincolo de inventarul său actual de artilerie, rachete Javelin şi Stinger şi alte arme. Lista Kievului, de exemplu, cuprinde rachete care ar putea îndepărta marina rusă de porturile ucrainene la Marea Neagră, ceea ce ar face posibilă reluarea transporturilor de cereale şi a alte produse agricole în lumea întreagă.

Responsabili americani, foşti şi actuali, precum şi surse din Congres au menţionat obstacole în calea livrării unor arme mai puternice şi cu rază mai lungă de acţiune în Ucraina, printre care se numără cerinţele de instruire îndelungată a personalului ucrainean, dificultăţi în mentenanţa echipamentului până la îngrijorări că armamentul american ar putea fi capturat de forţele ruse.

Cu toate acestea, trei oficiali americani şi două surse din Congres au declarat că două tipuri de rachete antinavă puternice - Harpoon, fabricată de Boeing, şi Naval Strike Missile, fabricată de Kongsberg şi Raytheon Technologies - sunt luate în considerare pentru a fi trimise fie direct în Ucraina, fie printr-un transfer de la un aliat european care are în dotare astfel de rachete.
 
Puteți vedea aici o scură prezentare a rachetei Harpoon.
 
 


În aprilie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski lansase un apel Portugaliei pentru a furniza militarilor ucraineni rachete Harpoon, a căror rază de acţiune ajunge până la circa 300 de kilometri.

Circa 20 de nave ruseşti, între care submarine, se află în zona de operaţiuni din Marea Neagră, indică Ministerul britanic al Apărării.

Bryan Clark, un expert naval la Institutul Hudson, consideră că între 12 şi 24 de rachete antinavă de tipul Harpoon cu o rază de acţiune de peste 100 km ar fi suficiente pentru a ameninţa navele ruseşti şi ar putea convinge Moscova să ridice blocada.

"Dacă Putin persistă (în menţinerea blocadei), Ucraina ar putea elimina cele mai mari nave ruseşti, întrucât ele nu au unde să se ascundă în Marea Neagră", argumentează Clark.

Rusia a suferit deja pierderi substanţiale pe mare, în special scufundarea crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei sale din Marea Neagră.

Câteva ţări ar fi dispuse să trimită rachete Harpoon în Ucraina, afirmă oficiali americani şi surse din Congres. Dar nimeni nu vrea să fie prima sau singura naţiune care să facă acest lucru, de teama unor represalii din partea Rusiei dacă o navă ar fi scufundată cu un Harpoon din stocul său, a indicat un al treilea oficial american.

Naval Strike Missile (NSM) poate fi lansată de pe coasta ucraineană şi are o rază de acţiune de 250 km. De asemenea, este nevoie de mai puţin de 14 zile de instruire pentru a putea opera cu acest tip de armament.

Sursele Reuters susţin că NSM-urile sunt considerate ca fiind mai puţin dificile din punct de vedere logistic decât Harpoon, deoarece aliaţii NATO ar putea împrumuta lansatoare terestre mobile, care sunt disponibile, şi focoase din Norvegia.

 

Etichete Naval Strike MissileJavelinStingerUcrainaHarpoon

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live