Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Luni, 20 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobrițoiu

21 Mai 2018
Vizualizari: 441
Comentează add

SUA vor exercita o "presiune financiară fără precedent" asupra regimului de la Teheran, cu "sancţiunile cele mai puternice din istorie", şi nu vor renegocia acordul din 2015.

SUA vor exercita o presiune financiară fără precedent asupra Iranului

radu-dobritoiu

SUA vor exercita o "presiune financiară fără precedent" asupra regimului de la Teheran, cu "sancţiunile cele mai puternice din istorie", şi nu vor renegocia acordul din 2015 privind programul nuclear iranian, a anunţat luni secretarul de stat american Mike Pompeo, potrivit Reuters şi AFP.

Iranul nu va avea niciodată un cec în alb pentru a domina Orientul Mijlociu, a spus Pompeo, în prezentarea noii strategii a Washingtonului după retragerea sa din acordul privind programul nuclear iranian, semnat la 14 iulie 2015 de Teheran şi şase mari puteri ale lumii: SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China şi Germania.

El a subliniat că acordul din 2015 în mod evident "nu a pus capăt ambiţiilor nucleare ale Iranului şi nici nu i-a redus dorinţa de hegemonie regională" şi a anunţat că SUA vor urmări agenţii iranieni şi susţinătorii lor din Hezbollah în întreaga lume pentru a-i distruge. Potrivit şefului Departamentului de Stat, "pariul" conform căruia acordul nuclear cu Iranul va contribui la stabilizarea regiunii "a fost unul rău pentru America, pentru Europa, pentru Orientul Mijlociu şi, într-adevăr, pentru întreaga lume".

Oficialul american a prezentat 12 cereri pentru autorităţile de le Teheran, printre care retragerea tuturor forţelor iraniene din Siria. SUA sunt pregătite să răspundă dacă Iranul decide să-şi reia programul nuclear, a accentuat Mike Pompeo. ""Cererile noastre privind Iranul nu sunt nerezonabile: renunţaţi la programul vostru. Dacă ei aleg să revină şi să înceapă iar îmbogăţirea (uraniului), noi suntem deplin pregătiţi să răspundem şi în acel caz. Eu sper ca ei (iranienii) să ia o altă decizie, să aleagă o cale diferită"", a adăugat oficialul american.

În schimb, SUA sunt pregătite să ridice la final sancţiunile. Pompeo a cerut "sprijinul" aliaţilor Washingtonului, în special al europenilor, dar a avertizat că acele companii care vor face afaceri cu Iranul în domeniile interzise de sancţiunile SUA "vor fi considerate responsabile". ""Vom continua să lucrăm împreună cu aliaţii pentru a contracara activităţile destabilizatoare ale iranienilor în regiune, pentru a le bloca finanţarea şi a soluţiona problema proliferării rachetelor şi a altor sisteme de arme avansate ale Iranului, care ameninţă pacea şi stabilitatea"", a spus secretarul de stat al SUA.

Prezentarea acestei strategii a SUA privind Teheranul survine în contextul în care ţările europene semnatare ale acordului nuclear din 2015 - Franţa, Marea Britanie şi Germania - lucrează pentru a găsi o modalitate de a menţine funcţional pactul cu Iranul şi după retragerea SUA.

Anterior în cursul acestei luni, preşedintele Donald Trump a anunţat că SUA se retrag din acordul privind programul nuclear iranian, document pe care l-a calificat drept "oribil" şi despre care a susţinut că nu soluţionează problema rachetelor balistice iraniene şi nu ţine sub control acţiunile Teheranului în regiune.
 


Etichete acord IranSanctiuni SUA Iran

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live