Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Fotbal Joi, 22 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

31 Iulie 2020
Vizualizari: 223
Comentează add

Oficiali americani au insistat asupra faptului că acordul cu Polonia și decizia de retragere a unor soldați din Germania sunt chestiuni diferite.

SUA vor avea o prezență militară permanentă în Polonia

sergiu-stet

   Foto: Arhivă.

SUA vor avea o prezență militară permanentă în Polonia, în contextul în care aproximativ alți o mie de soldați americani sunt desfășurați acolo, a anunțat vineri, 31 iulie, Ministerul polonez al Apărării citat de agenția Reuters.
 
Polonia își consolidează poziția prin relația bilaterală de apărare cu partenerul său NATO, îngrijorată de poziția tot mai asertivă a Rusiei din est, de când Moscova a anexat Crimeea în 2014. La 12 iunie anul trecut, președintele american, Donald Trump, a convenit la Casa Albă, cu omologul său polonez, Andrzej Duda, să trimită alți o mie de soldați pe teritoriul aliatului său NATO.
 
Negocierile privind detaliile legate de locul unde să fie staționați soldații și cuantumul costurilor suportate de către Polonia persistă de mult timp. "Am făcut-o. Am finalizat negocierile pe tema cooperării militare", a anunțat printr-un comunicat ministrul polonez al apărării, Mariusz Błaszczak.
 
Polonia găzduiește în acest moment un contingent rotativ de peste 4.000 de soldați americani. O prezență permanentă, despre care în comunicat se precizează că va însuma cel puțin 5.500 de soldați, ar putea majora costurile suportate de Polonia. Acordul prevede, de asemenea, dezvoltarea expertizei pentru forțele poloneze în zone de recunoaștere și comandă, cu posibilitatea suplimentării forțelor americane în Polonia în cazul unor amenințări sporite, se precizează în comunicat.
 
Detaliile financiare ale noului acord nu au fost dezvăluite în comunicatul ministerului. Armata SUA a extins, miercuri, planurile privind retragerea a aproximativ 12.000 de soldați din Germania și a sugerat că o parte dintre aceștia ar putea fi relocați în Polonia sau în statele baltice.
 
Din comunicatul de vineri nu reiese clar de unde vor proveni cei 1.000 de soldați și nici dacă unii dintre aceștia vor fi detașați din Germania. Ministerul polonez al Apărării nu a putut fi contactat pentru lămuriri, iar Ambasada SUA a refuzat să furnizeze explicații.
 
Oficiali americani au insistat asupra faptului că acordul cu Polonia și decizia de retragere a unor soldați din Germania sunt chestiuni diferite.

Etichete Andrzej DudamilitararmatăSUAPolonia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live