Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Marţi, 04 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ani Sandu, Washington

17 Iunie 2014
Vizualizari: 933
Comentează add

Washingtonul a anunţat că trimite în Irak aproape trei sute de militari pentru a-şi întări paza la ambasadă, în contextul valului de violenţe coordonat de insurgenţii sunniţi

SUA trimite militari pentru apărarea ambasadei din Bagdad

ani-sandu-washington

Foto: Arhivă.

Violenţele au continuat, luni în Irak, unde insurgenţii sunniţi şi-au consolidat poziţiile în vestul şi nordul ţării, prin capturarea a două noi localităţi, transmite Reuters.

Gruparea Statul Islamic din Irak şi Levant, care a coordonat ofensiva fulger de săptămâna trecută, a anunţat că a executat mii de militari capturaţi şi a publicat fotografii pentru a-şi proba afirmaţiile.

Mai multe reprezentanţe diplomatice din Bagdad, inclusiv cele ale Statelor Unite şi ONU, au început să îşi evacueze o parte din personal, iar Washingtonul a anunţat că trimite în Irak aproape trei sute de militari pentru a-şi întări paza la ambasadă.

Militarii americani sunt gata de luptă în caz de nevoie şi vor rămâne în Irak până când situaţia de securitate se va schimba, astfel încât să nu mai fie nevoie de ei, potrivit Casei Albe.

Purtătorul de cuvânt al instituţiei spune că guvernul irakian şi-a dat acordul pentru ca soldaţii americani să intre în ţară.

Casa Albă precizează că ambasada din Bagdad rămâne deschisă.

Între timp, după ce oficialităţile americane au arătat că sunt deschise la discuţii cu Iranul despre situaţia din Irak, un reprezentant de rang înalt al Departamentului de Stat a confirmat că, luni, a existat o discuţie scurtă pe această temă între liderii americani şi iranieni, în marja negocierilor de la Viena privind programul nuclear iranian.

Oficialităţile americane au ţinut să precizeze că aceste convorbiri cu Teheranul despre Irak nu vizează şi cooperarea militară.

Statele Unite nu au nicio intenţie să îşi coordoneze activităţile militare cu Iranul, spune şi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.


Etichete IrakViolenţeSUAinsurgenţisuniţişiiţimorţivictimeStatul Islamic din Irak şi LevantexecuţiiBagdadambasadăWashington

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live