Ascultă Radio România Actualitaţi Live

SUA și UE, evaluare a situației actuale a Parteneriatului transatlantic

Uniunea Europeană și Statele Unite au dat publicităţii o evaluare a situației actuale a Parteneriatului transatlantic pentru comerț și investiții.

SUA și UE, evaluare a situației actuale a Parteneriatului transatlantic

Articol de Arina Petrovici, 19 Ianuarie 2017, 09:51

Uniunea Europeană și Statele Unite au dat publicităţii o evaluare a situației actuale a Parteneriatului transatlantic pentru comerț și investiții.

Comisarul pentru comerț, Cecilia Malmström, și reprezentantul pentru comerț al Statelor Unite, Michael Froman, au publicat o evaluare comună a progreselor înregistrate în negocierile pentru Parteneriatul transatlantic pentru comerț și investiții de la începerea acestora, în iulie 2013.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Comisarul Cecilia Malmström a subliniat că Uniunea Europeană a făcut tot posibilul pentru a obține un acord transatlantic echilibrat, ambițios și la standarde înalte, cu beneficii clare pentru cetățeni, comunități locale și întreprinderi. Oficialul european a explicat că au fost înregistrate progrese considerabile și tangibile şi a spus că așteaptă cu interes colaborarea cu noua administrație din Statele Unite privind viitorul relațiilor comerciale transatlantice.

Îmbunătățirea accesului la piețe pentru întreprinderile din Uniune și din Statele Unite, simplificarea reglementărilor tehnice fără o reducere a standardelor, precum și normele comerciale la nivel mondial, incluzând și dezvoltarea durabilă, forța de muncă și mediul - constituie paşi înainte în tot atâtea domenii de negociere. Pe lângă descrierea poziției comune la care s-a ajuns, raportul identifică şi sectoare în care mai este încă nevoie de multă muncă pentru soluționarea divergențelor: inclusiv pentru ameliorarea accesului la piețele de achiziții publice, pentru oferirea unei protecții puternice a investițiilor care să mențină dreptul la reglementare, precum și pentru concilierea abordărilor în ce privește mărcile și indicațiile geografice.

În ultimii ani, Bruxellesul a publicat atât propunerile de text ale Uniunii Europene în cadrul negocierilor pentru Parteneriatul transatlantic, cât și rapoarte și documente de poziție, și a consultat intens societatea civilă, actualele discuții comerciale dintre europeni și americani fiind cele mai transparente purtate vreodată.

Argumentele strategice și economice în favoarea unui acord între cele mai mari economii industriale avansate din lume sunt în continuare puternice. În ultimii trei ani, s-au înregistrat progrese semnificative în direcția încheierii unui acord echilibrat și la standarde înalte, care să promoveze creșterea economică, să stimuleze competitivitatea și să creeze locuri de muncă de ambele părți ale Atlanticului.