Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: LUMINA CREDINŢEI Duminică, 14 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Luminiţa Apostol

10 Octombrie 2017
Vizualizari: 947
Comentează add

Un angajat al Consulatului general al Statelor Unite la Istanbul a fost convocat ieri, de procurorul general în calitate de suspect

SUA şi Turcia şi-au suspendat reciproc serviciile de acordare a vizelor

luminita-apostol

 

 Angajatul Consulatului Statelor Unite a fost convocat de procurori să depună mărturie, după ce soţia şi fiul său au fost reţinuţi sub acuzaţia de apartenenţă la mişcarea clericului Fethullah Gülen, cel care este acuzat de autorităţile turceşti că a orchestrat tentativa de lovitură de stat din iulie anul trecut.

Într-un comunicat al procurorul general, citat de agenţia publică de presă Anadolu, se arată că Metin Topuz, angajatul turc al Consulatului american, arestat miercurea trecută, a mărturisit, în timpul anchetei, că soţia şi fiul colegului său, chemat ieri, la audieri, sunt membri de rang înalt ai mişcării lui Fethullah Gülen. Metin Topuz, al doilea angajat al Consulatului american arestat anul acesta, a fost acuzat el însuşi de apartenenţă la mişcarea lui Fethullah Gülen, ca şi de spionaj. Arestarea sa a provocat reacţia dură a Washingtonului, care  şi-a suspendat serviciile de acordare de vize, o măsură asemănătoare fiind luată apoi şi de Ankara.

Acest adevărat război al vizelor urmează unei perioade de tensiuni crescânde între cei doi aliaţi din NATO, din cauza dezacordurilor legate de dosarul sirian, dar şi a unor afaceri judiciare, inclusiv cererea făcută Washingtonului de Turcia pentru extrădarea lui Fethullah Gülen.

Ca urmare a disensiunilor din Ankara şi Washington, lira turcă a scăzut ieri, iar de la Kiev, unde este în vizită oficială, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a spus că este mâhnit de decizia Statelor Unite de suspendare a vizelor pentru cetăţenii turci.


Etichete Fethullah GülenErdoganAnkaraWashingtonSUAvizeMetin Topuz

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live