Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ISTORICA (R) Marţi, 20 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

7 Aprilie 2010
Vizualizari: 1651
Comentează add

Cele două mari puteri mondiale urmează să semneze, joi, la Praga noul tratat pentru reducerea armelor strategice ofensive.

SUA şi Rusia "vor reducerea armelor nucleare"

alexandru-beleavski-moscova

Preşedinţii Rusiei şi Statelor Unite, Dmitri Medvedev (stânga) şi Barack Obama (dreapta). Foto: AFP.

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a declarat la Moscova că documentul ridică la un nivel superior conlucrarea ruso-americană, în direcţia dezarmării şi neproliferării nucleare şi marchează o nouă etapă în privinţa securităţii reciproce şi globale.

Serghei Lavrov a subliniat că noul tratat are la bază principiile securităţii egale şi indivizibile a celor două părţi, egalităţi în drepturi şi fixează într-o formă juridică obligatorie interconexiunea între armamentele strategice ofensive şi cele defensive.

Astfel, el acordă celor două părţi dreptul de a se retrage din tratat, în cazul modificării nivelurilor existente ale sistemelor strategice de apărare antirachetă, de care dispune cealaltă parte.

Rusia va avea dreptul să se retragă din tratat atunci când creşterea cantitativă şi calitativă a sistemului strategic american de apărare antirachetă va începe să exercite o influenţă semnificativă asupra eficienei forţelor sale nucleare strategice, a spus şeful diplomaţiei ruse.

Această poziţie va fi consemnată într-o declaraţie separată a Rusiei, ce va face parte din pachetul de documente care va fi semnat la Praga, ca de altfel, şi declaraţia de răspuns a Statelor Unite, care vor lua notă de poziţia Moscovei.

Totodată, Serghei Lavrov a precizat că planul scutului antirachetă, pe care Statele Unite îl elaborează acum în mod unilateral, prevede mai multe etape, primele referindu-se la sisteme regionale, ce nu afectează stabilitatea strategică şi nu crează riscuri pentru forţele nucleare ruse.


Etichete Serghei LavrovRusiaSUAPragatratatarmamente stategice ofensive

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live