Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎN ZORI Miercuri, 01 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Costin Grigore

8 August 2021
Vizualizari: 510
Comentează add

Afganistanul se transformă în scena unui război generalizat cu talibanii, care cuceresc tot mai multe oraşe importante.

SUA şi Marea Britanie cer cetăţenilor lor să părăsească Afganistanul

costin-grigore

Militar afgan. Foto: Agerpres/ EPA

Statele Unite şi Marea Britanie cer, prin apeluri repetate, cetăţenilor lor să părăsească Afganistanul imediat.
 
Un avertisment care vine în timp ce ţara se transformă în scena unui război generalizat cu talibanii, care cuceresc tot mai multe oraşe importante. Ultimul, susţin talibanii, ar fi Şeberhan din nord.
 
Aceasta ar fi a doua capitală regională care a căzut în mâinile talibanilor, după ce oraşul Saranj, din apropierea graniţei cu Iranul, a fost cucerit vineri.
 
Dacă ceea ce spun insurgenţii despre victoriile lor repetate se adevereşte, ar fi o lovitură majoră pentru forţele de securitate afgane.
 
Sunt nevoite acum să dea bătălii în toată ţara, fără sprijin terestru internaţional.
 
Doar bombardiere strategice americane B52 s-au întors. Vin de la mii de kilometri distanţă, de la baza aeriană din Qatar, cu sute de tone de bombe la bord şi, potivit Ministerului afgan al Apărării, au ucis deja peste 200 de insurgenţi în raidurile aeriene.
 
Statele Unite au trimis bombardierele uriaşe, alături de avioane de luptă echipate cu tunuri, la solicitarea autorităţilor de la Kabul, în încercarea de a opri ofensiva talibanilor către mai multe oraşe de importanţă strategică.
 
Se pare însă că nu este de ajuns, pentru că vin informaţii că insurgenţii avansează în continuare şi în nordul, şi în sudul ţării. Au încercuit şi Kandaharul şi Heratul, al doilea, respectiv al treilea oraş ca mărime, iar Pentagonul estimează că gruparea controlează deja jumătate din Afganistan. În ultimele trei luni, au cucerit zone rurale întinse şi posturi de graniţă cheie, după o ofensivă fulger lansată odată cu debutul retragerii forţelor internaţionale.
 
Agenţiile de presă transmit că alte două capitale provinciale au fost preluate de talibani, după lupte intense. Au fost cucerite oraşele Kunduz, unde forţele de securitate mai controlează doar aeroportul şi Sar-e-Pol, unde mai rezistă doar o bază militară.

Etichete suamarea britanieafganistantalibani(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live