Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ Sâmbătă, 23 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite

24 Mai 2018
Vizualizari: 572
Comentează add

Summitul americano-nord-coreean ar trebui să aibă loc pe 12 iunie

SUA şi Coreea de Sud lucrează ca summitul Trump - Kim să aibă, totuşi, loc

doina-saiciuc-corespondent-rra-in-statele-unite

 

Într-un raport adresat Congresului american, Penagonul spune că armele nucleare sunt esenţiale pentru strategia de securitate a dictatorului nord-coreean, Kim Jong-un. În pofida unor tensiuni cu Phenianul, SUA şi Coreea de Sud lucrează împreună pentru ca summitul prezidenţial Trump - Kim să aibă, totuşi, loc. 

Coreea de Nord consideră armele sale nucleare drept vitale pentru securitatea sa - spune Pentagonul, într-un raport adresat Congresului, ceea ce pare să complice eforturile preşedintelui Trump de a-l convinge pe liderul nord-coreean, Kim Jong-un, să renunţe la armele nucleare.

Documentul a fost trimis Congresului cu o lună după ce preşedintele Trump a fost de acord să se întâlnească cu Kim pentru a discuta denuclearizarea Coreii de Nord. Speranţele rezolvării îndelungatei crize nucleare de pe peninsula coreeană au devenit mai puţin roze în ultimele zile, când Kim a ameninţat că anulează summitul, în mod declarat, din cauza exerciţiilor militare comune americano-sud-coreene, dar în spatele scenei, din cauza comentariilor consilierului prezidenţial pentru securitatea naţională, John Bolton, care a spus că ar trebui aplicat Coreii de Nord modelul libian, ori Libia este un subiect sensibil pentru nord-coreeni.

Kim Jong-un a preluat puterea în 2011, la numai câteva săptămâni după ce fostul lider libian Muammar Gaddafi a fost ucis de forţele rebele, după ce a fost înlăturat de la putere. revoltele împotriva lui Gaddafi au fost sprijinte prin lovituri aeriene ale NATO, în ciuda faptului că acesta fusese de acord, cu ani în urmă, să pună capăt programului său nuclear în schimbul ridicării sancţiunilor.

Cu câteva săptămâni înaintea summitului americano-nord-coreean care ar trebui să aibă loc la 12 iunie, preşedintele Trump, care se autocalifică drept cel mai bun negociator, are, aşadar, în faţă cel mai rău coşmar al unui negociator, promisiuni exagerate şi puţine realizări.

Preşedintele Trump îl învinuieşte pe Kim Jong-un pentru problemele apărute în mod neaşteptat în procesul diplomatic, dar în Coreea de Sud mulţi spun că ele sunt cauzate de John Bolton, consilierul prezidenţial pentru securitate naţională. Sud-coreenii îl consideră pe John Bolton drept o mină care tocmai a explodat. Comentariile acestuia privind aplicarea soluţiei Libia în cazul Coreii de Nord este un semnal de alarmă nu numai pentru Phenian, dar şi pentru Seul.

Fără a se referi la raportul Pentagonului, marţi, într-o întâlnire, la Casa Albă, cu preşedintele Coreii de Sud, Moon, preşedintele Trump a vorbit despre unul din punctele principale ale raortului, anume acela că regimul de la Phenian consideră armele sale nucleare drept instrumente de a-şi asigura supravieţuirea şi menţinerea la putere a dinastiei Kim. "Îi voi garanta securitatea, da îi vom garanta securitatea - a declarat, de aceea, preşedintele Trump, în întâlnirea cu omologul sud-coreean - şi vom vorbi despre aceasta de la bun început. Kim va fi în siguranţă, va fi fericit. Ţara lui va fi bogată."

Raportul vine cu puţine sugestii că Pentagonul ar anticipa o circumstanţă în care Nordul ar putea lua în considerare renunţarea la armele sale nucleare. Documentul Departamentului Apărării arată că Nordul urmăreşte ca, în cele din urmă, să deţin capacitatea de a lovi America continentală cu o rachetă balistică intercontinentală înarmată nuclear şi mai spune că armele nucleare sunt esenţiale pentru calculele strategice ale Phenianului. Raportul califică perpetuarea dinastiei Kim drept primul obiectiv strategic al Coreii de Nord.

Obiectivele şi motivaţiile Nordului au fost mai atent studiate de când Kim a început, anul acesta, o ofensivă a păcii.

"Sunt anumite condiţii pe care le vrem îndeplinite" - a spus, la Casa Albă, preşedintele Trump, vorbind despre potenţialul său summit cu Kim Jong-un. "Cred că vom obţine îndeplinirea condiţiilor şi dacă nu o vom obţine, nu vom avea întâlnirea." Preşedintele Trump a refuzat să spună care sunt aceste condiţii. Dar în audierile de ieri, de la Capitoliu, secretarul de stat Mike Pompeo a spus că denuclearizarea Coreii de Nord este prima prioritate de securitate naţională a SUA şi că un acord prost cu Coreea de Nord nu este o opţiune pentru SUA.


Etichete Donald TrumpKim Jong-unCoreeaPentagonJohn BoltonMuammar GaddafiMike Pompeo

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live