Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MULTI-KULTI Vineri, 26 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite

6 Noiembrie 2010
Vizualizari: 1130
Comentează add

Preşedintele Barack Obama speră ca în vizita sa de 10 zile în mai multe ţări asiatice să le convingă pe acestea că SUA reprezintă în continuare un partener economic puternic.

SUA se reorientează spre piețele asiatice

doina-saiciuc-corespondent-rra-in-statele-unite

Preşedintele SUA, Barack Obama. Foto: whitehouse.gov.

La numai trei zile de la alegerile legislative de la 2 noiembrie în care electoratul afectat de o rată înaltă a şomajului a sancţionat drastic partidul democrat, preşedintele SUA, Barack Obama a plecat vineri într-un turneu asiatic de 10 zile cu convingerea că naţiunile asiatice sunt esenţiale pentru redresarea economiei americane.

Printre provocările pe care preşedintele american le are în faţă va fi şi aceea de a-i convinge pe liderii asiatici ca şi pe liderii G20, care se vor întâlni la Seul pe 11-12 noiembrie, că poziţia sa nu a slăbit politic în urma alegerilor de la 2 noiembrie.

De asemenea, Barack Onama va încerca să îi convingă pe asiatici că teme precum cea  a comerţului liber, un subiect care provoacă disensiuni în cadrul partidului democrat, rămân centrale pentru ambiţiile sale în regiune.

În urma unei intense evaluări a poziţiei SUA în străinătate, administraţia Obama a decis de la bun început unde sunt alocate prea multe resurse şi unde este nevoie de a dedica mai multe eforturi.

Asia a ocupat primul loc în cea de-a doua categorie.

În analiza iniţială a preşedintelui Obama şi a echipei sale de politică externă, Orientul Mijlociu, în mod special, a captat prea multă atenţie, potrivit evaluării.

Casa Albă a ajuns la concluzia că, pe termen lung, economiile şi ambiţiile Chinei, Japoniei, Indiei şi altor naţiuni asiatice s-ar putea dovedi mai importante pentru interesele SUA.

De atunci, preşedintele Obama a lucrat pentru a reorienta politica externă a SUA către naţiunile asiatice, a căror clasă de mijloc în dezvoltare ar putea conduce la o creştere a economiei americane cu foamea sa de exporturi.

Preşedintele Obama va insista asupra acestor perspective în prima sa zi a turneului asiatic în India, după care la Seul, la summit-ul G20, dar şi în Japonia la conferinţa Cooperarea Economică Asia-Pacific.


Etichete SUAAsiapolitică externăBarack Obamavizităeconomie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live