Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA Duminică, 28 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

Miercuri, 24 Noiembrie 2021
Vizualizari: 126
Comentează add

SUA: Organizatorii unui marş vor plăti daune de 25 de milioane de USD

sergiu-stet

 Foto: Arhivă.

Organizatorii unui marş neonazist care a avut loc în Charlottesville (statul american Virginia) în urmă cu patru ani vor trebui să plătească despăgubiri în valoare de 25 de milioane de dolari contramanifestanţilor care au fost răniţi în incidente, transmite EFE preluată de Agerpres.
 
Decizia juriului vizează 12 persoane fizice şi 5 organizaţii implicate în marşul "Unite the Right" (Unim dreapta), în timpul căruia peste 50 de persoane au fost rănite şi o femeie de 32 de ani a fost ucisă, după ce un neonazist a lovit-o în plin cu maşina la volanul căreia se afla.
 
Între acuzaţi figurează unii dintre cei mai cunoscuţi adepţi ai supremaţiei albe din SUA, precum Jason Kessler, principalul organizator al marşului, şi Christopher Cantwell, care a ajuns să fie cunoscut sub porecla de "nazistul plângăcios" după ce pe reţelele sociale a circulat o înregistrare video în care Cantwell reacţionează lacrimogen la un ordin de arestare emis într-un alt caz.
 
Procedura judiciară a început ca urmare a plângerii făcute de patru bărbaţi şi cinci femei care au fost răniţi în timpul violenţelor produse în timpul marşului.
 
Trei dintre reclamanţi au suferit comoţii cerebrale, unul a avut fractură craniană şi majoritatea insistă că suferă de stres posttraumatic, ceea ce le-a provocat insomnie, lipsă de concentrare şi atacuri de panică.
 
În zilele de 11 şi 12 august 2017, un grup de neonazişti a manifestat pe străzile din Charlottesville cu torţe şi strigând sloganuri xenofobe pentru a protesta faţă de înlăturarea unei statui a generalului Robert E. Lee. Principal lider militar al confederaţilor, generalul Robert E. Lee a luptat de partea statelor din Sud împotriva celor din Nord, având printre obiective şi menţinerea sclaviei.
 
Acest protest a fost contestat printr-un marş antifascist la care li s-a cerut neonaziştilor să plece din Charlottesville. În timpul acestui protest neonazistul James Alex Fields Jr. a intrat cu maşina în manifestanţi şi a ucis-o pe Heather Heyer, femeia de 32 de ani, moment surprins de camerele de luat vederi şi care a produs un val de indignare în SUA.
 
 

Etichete Jason KesslerCharlottesvilleSUAmarșprotest

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live