Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL Sâmbătă, 14 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

11 Ianuarie 2014
Vizualizari: 2311
Comentează add

Adjunctul secretarului de stat american, Victoria Nuland şi ministrul de externe Titus Corlăţean au discutat, sâmbătă, despre parteneriatul strategic dintre cele două ţări.

SUA, interesate de "dezvoltarea statului de drept în România" SUA, interesate de "dezvoltarea statului de drept în România" - Conține audio

carmen-gavrila

Victoria Nuland şi Titus Corlăţean. Foto: Facebook.com/US Embassy Bucharest

Adjunctul secretarului de stat american, Victoria Nuland şi ministrul de externe Titus Corlăţean au discutat sâmbătă, la Bucureşti, despre parteneriatul strategic dintre cele două ţări, relaţia economică bilaterală, precum şi despre colaborarea în cadrul NATO.

Victoria Nuland a început să vorbească presei româneşti printr-o felicitare adresată României din partea preşedintelui Obama şi a secretarului de stat John Kerry, felicitări cu ocazia împlinirii a zece ani de la aderarea României la NATO.

"Aduc felicitările preşedintelui Obama şi ale Administraţiei americane cu ocazia aniversării a zece ani de apartenenţă a României la NATO. Am venit să mulţumim României pentru tot ce a făcut împreună cu noi în Afganistan, în Irak, în Balcani, în privinţa scutului antirachetă" a declarat Victoria Nuland.

Apoi, Victoria Nuland a făcut un apel pentru realizarea cât mai rapidă a tratatului de liber-schimb, a acordului de liber-schimb între Uniunea Europeană şi Statele Unite, acord care se află acum în negociere şi care - a spus Victoria Nuland - ar putea să aducă beneficii uriaşe economice atât Europei, cât şi Statelor Unite şi mai ales, ar putea să ducă la crearea de noi slujbe.

Victoria Nuland a făcut referire şi la chestiunea statului de drept în România.

Ea nu a adus critici, nu a precizat cazuri anume sau evenimente din România, a făcut doar o referire generală referitoare la interesul "profund al Statelor Unite pentru continuarea dezvoltării statului de drept în România, pentru transparenţă, pentru continuarea reformelor şi pentru întărirea statului de drept".

"Statele Unite vor fi întotdeauna interesate de reforma şi de continuarea traiectoriei României. Statul de drept trebuie întărit, fiindcă el garantează o Românie prosperă", a mai spus Victoria Nuland

De altfel, şi ministrul de externe, Titus Corlăţean, a precizat că orice subiect, inclusiv subiecte sensibile, precum consolidarea statului de drept, pot fi oricând pe agenda bilaterală de discuţii şi că Statele Unite şi România au ajuns la o înţelegere comună, la un consens, pentru a discuta orice fel de subiecte, orice fel de nelămuriri care pot apărea oricând şi că Guvernul de la Bucureşti este profund angajat în respectarea statului de drept şi în clarificarea oricăror subiecte care ar putea necesita lămuriri. 

Audio: Interviu exclusiv RRA cu Titus Corlăţean.

Presa liberă, "element esenţial pentru o demorcraţie puternică"

Adjunctul secretarului american de stat, Victoria Nuland, le-a cerut românilor, indiferent de orientarea politică, să lupte pentru protejarea independenţei justiţiei.

Ea a precizat la o conferinţă de presă la care Radio România nu a avut acces că pentru SUA, libertatea presei este fundamentală oriunde în lume.

Răspunzând la o întrebare privind recenta condamnare la închisoare pentru corupţie a fostului premier, Adrian Năstase, reprezentanta Casei Albe a precizat că nu comentează cazuri individuale şi că nu este rolul SUA să facă asemenea comentarii.

"Aşa cum presa liberă este un element esenţial pentru o democraţie puternică şi dinamică ce răspunde nevoilor cetăţenilor săi, la fel o justiţie independentă este esenţială pentru o democraţie puternică şi predictibilă.

"Separarea puterilor în administraţie e esenţială pentru o democraţie puternică, aşadar e îngrijorător când există atacuri la adresa independenţei justiţiei, când politicieni din orice partid încearcă să aducă atingere independenţei justiţiei.

"Este o temă pe care o urmărim peste tot în lume", a declarat Victoria Nuland.
 


Etichete Exclusiv RadioVictoria NulandJohn Kerrystatul de dreptvizită oficialăTitus CorlăţeanNATO

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live