Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICA VERII Joi, 18 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ani Sandu, Washington

26 Februarie 2014
Vizualizari: 1214
Comentează add

Preşedintele american Barack Obama a cerut Pentagonului să facă planuri pentru o eventuală retragere totală din Afganistan, la sfârşitul acestui an.

SUA intenţionează să-şi retragă trupele din Afganistan

ani-sandu-washington

Foto: Arhivă.

Reuniunea ministerială NATO de la Bruxelles va analiza, pe lângă situaţia Ucrainei, şi misiunea din Afganistan.

Va fi o ocazie pentru ministrul american al apărării, Chuck Hagel, să discute cu aliaţii despre anunţul făcut marţi de preşedintele Barack Obama, referitor la eventualitatea retragerii tuturor militarilor americani din Afganistan la sfârşitul acestui an, dacă americanii şi afganii nu vor reuşi să semneze un acord privind securitatea trupelor care ar rămâne în această ţară după sfârşitul anului.

Preşedintele american Barack Obama a cerut Pentagonului să facă planuri pentru o eventuală retragere totală din Afganistan, la sfârşitul acestui an, în condiţiile în care afganii nu semnează un acord de securitate, negociat de ceva timp cu SUA.

Potrivit Casei Albe, Obama a discutat marţi cu parlament afgan, Hamid Karzai, şi a spus că SUA trebuie să se pregătească şi de această variantă, în condiţiile în care Karzai a semnalat că e puţin probabil să semneze acordul.

Retragerea, "un pas prudent"

În cazul în care acordul va fi semnat ulterior de următorul preşedinte afgan, care va fi desemnat la alegerile din aprilie, SUA sunt dispuse să menţină un număr de trupe în Afganistan care să antreneze şi să sfătuiască forţele de securitate afgane.

Pe măsură ce timpul trece, e tot mai probabil ca misiunea să fie mai mică, atât ca dimensiune, cât şi ca ambiţii - mai arată Casa Albă.

Secretarul apărării, Chuck Hagel, spune că Pentagonul va începe planificarea şi pentru retragerea totală, o măsură pe care a descris-o drept un pas prudent, în circumstanţele actuale.

El a adăugat că SUA vor continua să se consulte, în lunile următoare, pe marginea acestui subiect, cu aliaţii.


Etichete NATOBruxellesAfganistantruperetragerePentagonBarack ObamaChuck HagelCasa AlbăsecuritatemilitariHamid Karzai

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live