Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE (Continuare) Sâmbătă, 17 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

20 Ianuarie 2021
Vizualizari: 129
Comentează add

SUA consideră că Beijingul a comis "genocid " la adresa uigurilor

sergiu-stet

 Secretarul american de stat Mike Pompeo.        Foto: Arhivă.

Administraţia Trump a stabilit că China a comis "genocid şi crime împotriva umanităţii", în reprimarea uigurilor musulmani din regiunea Xinjiang, a declarat secretarul de stat american, Mike Pompeo, în ceea ce reprezintă o lovitură stânjenitoare pentru Beijing, cu o zi înainte de învestirea în funcţie a preşedintelui ales al SUA, Joe Biden.

Reuters transmite că Pompeo a precizat că a luat această decizie - care va tensiona, cu siguranţă, relaţiile deja degradate dintre principalele două economii mondiale - "după analizarea atentă a faptelor cunoscute", acuzând Partidul Comunist Chinez de crime împotriva umanităţii ce i-au vizat pe uigurii musulmanii şi alte comunităţi minoritare musulmane, cel puţin începând din martie 2017.

"Cred că acest genocid continuă, iar ceea ce noi vedem acum este tentativa sistematică a partidului-stat chinez de a-i distruge pe uiguri", a declarat Pompeo. China a fost condamnată la scară largă pentru centrele în care sunt deţinuţi uiguri din Xinjiang, pe care Beijingul le-a descris drept "centre de instruire vicaţională", pentru a eradica extremismul.

Acuzaţiile SUA survin în urma unor dezbateri interne intense, după ce, pe 27 decembrie, Congresul a adoptat legislaţia ce solicită administraţiei americane să stabilească dacă China a comis crime împotriva umanităţii sau genocid.

Secretarul de stat nominalizat de preşedintele ales, Joe Biden, a declarat în Comisia pentru Relaţii Externe din Senat, în timpul audierilor de marţi pentru confirmarea sa în funcţie, că este de acord cu declaraţia de genocid făcută de Pompeo. Înainte de alegerile din 3 noiembrie, şi echipa lui Biden a afirmat, în campania electorală, că în Xinjiang are loc un genocid.

Ambasada Chinei la Washington nu a răspuns, deocamdată, unei solicitări de a comenta, însă, săptămâna trecută, a calificat drept "o minciună" un raport al Congresului conform căruia în Xinjiang "au loc crime împotriva umanităţii şi, probabil, genocid." 


Etichete XinjiangmIKE pOMPEOgenocidChinauiguruighur

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live