Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Miercuri, 02 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristian Niţă

3 Iunie 2014
Vizualizari: 1011
Comentează add

Preşedintele american, Barack Obama, a exprimat marţi, la Varşovia, sprijinul total al Statelor Unite, în regiune, pe fundalul crizei din Ucraina.

SUA au un plan pentru securitatea Europei de Est

cristian-nita

 Preşedintele american Barack Obama. Foto: captură Youtube

Preşedintele american, Barack Obama, a exprimat  marţi, la Varşovia, sprijinul total al Statelor Unite, în regiune, pe fundalul crizei din Ucraina, şi a anunţat un plan în valoare de până la un miliard de dolari, destinat securităţii în Europa de Est.

În paralel cu mesajul puternic de susţinere, direcţionat şi către state din afara Alianţei Nord-Atlatnitce, liderul de la Casa Albă a făcut un nou apel către Moscova să contribuie la detensionarea crizei ucrainiene. 

Planul pentru care preşedintele american a cerut aproborarea în Congres vizează asigurarea resurselor finanicare necesare pentru amplasarea, în Europa de Est, de noi forţe americane terestre, aeriene şi navale.

Suma, care ar putea ajunge la un miliard de dolari, ar urma să fie inclusă în bugetul apărării de anul viitor, votat însă tot de către Congres.

Presa internaţională notează că, dacă propunerea preşedintelui Obama va avea susţinere, Statele Unite vor da primul semnal concret de răspuns la politica agresivă a Rusiei.

Rusia, criticată din nou 
La Varşovia, preşedintele american nu s-a ferit să critice din nou Rusia şi să o ameninţe cu noi sancţiuni economice, a asigurat toate stetele din regiune de sprijin, dar a vorbit totodată şi despre eventuala refacere a legăturilor cu Moscova.

"Recâştigarea încrederii între Rusia şi Vest va dura. Între timp, însă, vom fi pregătiţi pentru orice ameninţare care ar putea să apară dacă preşedintele Putin va continua strategia de destabilizare a Ucrainei, membrilor NATO sau a altor state, precum Republica Moldova.

"Vreau să ne asigurăm că dreptul oamenilor de a-şi alege singuri destinul este respectat", a declarat Barack Obama.

Barack Obama a cerut Moscovei să-i determine pe separatiştii proruşi să renunţe la atacurile armate asupra trupelor guvernamentale şi a făcut totodată un apel la aliaţii europeni să-şi majoreze cheltuielile militare, după modelul Poloniei, care va aloca 2% din Produsul Intern Brut, către Apărare.

Vizita preşedintelui american la Varşovia este prima etapă a turneului său european.

Acesta mai include prezenţa la summitul G7 de la Bruxelles şi în 6 iunie, la ceremoniile ocazionate de cea de-a 70-a aniversare de la debarcarea aliaţilor în Normandia. 


Etichete Barack ObamaSUAEuropa de EstNATOCasa Albă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live