Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Luni, 12 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

26 Februarie 2021
Vizualizari: 210
Comentează add

SUA au bombardat poziţii ale unor miliţii şiite din Siria.

SUA au bombardat poziţii ale unor miliţii şiite din Siria

radiojurnal

  Foto: Agerpres

Statele Unite au lansat lovituri aeriene împotriva unor miliții şiite din Siria despre care afirmă că sunt coordonate de Iran.

Este vorba de miliții fondate în Irak, dar care participă și la războiul civil din Siria.

Operațiunea americană, prima de acest gen ordonată de președintele Joe Biden, a fost un răspuns la atacuri ale milițiilor asupra unor obiective americane din Irak.

Corespondenta RRA la Washington, Doina Saiciuc: "Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a confirmat  aseară că forțele americane au efectuat lovituri aeriene împotriva unui punct de control la granița din estul Siriei, folosit de grupuri militante sprijinite de Iran. Loviturile aeriene, ordonate de președintele Biden, "au distrus multiple instalații folosite de grupurile militante, inclusiv Kait’ib  Hezbollah şi Kait’ib Sayyid al Shuhada. Ele au fost de natură defensivă ca răspuns la trei atacuri împotriva forțelor americane din Irak efectuate de milițiile sprijinite de Iran în această lună. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a spus că răspunsul militar limitat a fost executat în consultare cu partenerii coaliției. Operațiunea trimite un mesaj fără echivoc. Președintele Biden va acționa pentru a proteja personalul coaliţiei americane." în același timp, Pentagonul a acționat în mod deliberat pentru a deescalada situația generală din estul Sirieii și din Irak. Atacul aerian american a avut loc la zece zile după ce trei rachete care au lovit baza aeriană irakiană din Erbil, unde se află forţe americane, au ucis un contractor al coaliţiei conduse de Statele Unite și au rănit un militar american. Pe de altă parte, armata americană a lansat atacul aerian într-un moment în care Washingtonul și Teheranul încearcă să găsească o cale de a reveni la acordul nuclear din 2015 din care fostul președinte Trump a retras Statele Unite."

În urmă cu un an, Statele Unite și Iranul au fost la un pas de război după ce, tot ca răspuns la o serie de atacuri ale milițiilor, americanii l-au ucis la Bagdad pe comandatul forței Quds a Gărzilor Revoluționare Iraniene, Qasem Soleimani."


Etichete SUA(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live