Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA 10 - continuare Joi, 20 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobrițoiu

7 Octombrie 2017
Vizualizari: 525
Comentează add

Departamentul de Stat american a aprobat vânzarea sistemului antirachetă THAAD către Arabia Saudită, deschizând astfel calea către o tranzacție în valoare de 15 miliarde de dolari.

SUA aprobă vânzarea de sisteme antirachetă THAAD către Arabia Saudită

radu-dobritoiu

Arabia Saudită intenționează să cumpere 44 de lansatoare de rachete și 360 de rachete, precum și stațiile de control și radarele aferente sistemului THAAD (Terminal High Altitude Area Defense). Departamentulde stat al SUA a aprobat această vânzare, deschizând astfel calea către o tranzacție în valoare de 15 miliarde de dolari.

THAAD este un sistem defensiv anti-balistic proiectat să distrugă rachete cu rază scurtă, medie şi intermediară în etapa descendentă (după reintrarea în atmosferă). Sistemul THAAD a fost dezvoltat după experienţa avută de SUA în Primul Război din Golf, în 1991, când Irakul a folosit rachete SCUD.

Potrivit Reuters,  Departamentul Apărării de la Washington a anunțat, prin agenția sa de cooperare în domeniul securității apărării, că eventuala tranzacție ar veni în sprijinul politicii externe și al obiectivelor de securitate națională ale SUA prin îmbunătățirea apărării unei țări prietene. Printre amenințările din regiune a fost menționat Iranul, care are unul din cele mai mari programe de dezvoltare a rachetelor balistice din Orientul Mijlociu.

Sistemul THAAD (Terminal High Altitude Area Defense — apărare zonală finală la mare altitudine) este produs de compania Lockheed Martin împreună cu mai mulți subcontractori și instalat cu ajutorul firmei Raytheon. Sistemul fost deja desfășurat anul acesta în Coreea de Sud, pentru a intercepta rachetele nord-coreene. China a protestat împotriva acestei operațiuni, afirmând că radarele puternice implicate permit culegerea de informații de la mare distanță, de pe teritoriul său.


Etichete THAADTerminal High Altitude Area Defensesistem anti-balistic

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live