Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: NUMAI MUZICA Joi, 23 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc, Washington

16 Februarie 2019
Vizualizari: 454
Comentează add

SUA: Anchetă în ce priveşte declararea stării de urgenţă

doina-saiciuc-washington

 Preşedintele SUA, Donald Trump         Foto: Agerpres.

Parlamentarii democraţi din Statele Unite au anunţat o anchetă, după ce preşedintele Trump a decis să instituie starea de urgenţă pentru a putea finanţa controversatul zid de la frontiera cu Mexicul, promis din campania electorală.
 
Decizia, care i-ar permite să aloce fonduri militare, fără să mai aibă nevoie de aprobarea Congresului, îi îngrijorează şi pe unii republicani. Democraţii vorbesc, însă, despre abuz de putere şi spun că adevărata urgenţă naţională de la graniţă a fost creată de preşedintele Trump care a separat familiile de copii şi i-a tratat inuman pe oamenii care au nevoie de ajutor.
 
Corespondenţă din Washington - Reporter: Doina Saiciuc - Imediat după ce preşedintele Trump a declarat stare de urgenţă naţională la graniţa de sud a SUA pentru a finanţa construirea unui zid acolo, la graniţa cu Mexicul, Comitetul Judiciar al Camerei Reprezentanţilor a anunţat că lansează o investigaţie în ce priveşte declararea stării de urgenţă, întrucât acţiunea preşedintelui ar ridica probleme constituţionale şi statutare.
 
Comitetul Judiciar, controlat de democraţi, i-a cerut preşedintelui republican ca oficialii Casei Albe şi ai Departamentului Justiţiei, implicaţi în acţiunea executivă, să fie disponibili pentru a fi audiaţi.
 
Comitetul Judiciar al Camerei Reprezentanţilor a cerut, de asemenea, documentele legale care au condus la declararea stării de urgenţă naţională la frontiera de sud. Termenul limită stabilit - vinerea viitoare.
 
În scrisoarea trimisă preşedintelui Trump, democraţii arată că declararea stării de urgenţă naţională demonstrează "o ignorare iresponsabilă a separaţiei puterilor şi a propriilor responsabilităţi prezidenţiale, sub incidenţa sistemului constituţional".
 
Preşedintele a invocat faptul că decizia sa va proteja ţara în faţa fluxului de droguri, criminali, infractori şi imigranţi ilegali, care forţează graniţa de sud a SUA, ceea ce - potrivit liderului de la Casa Albă - constituie o ameninţare pentru securitatea naţională.

Etichete SUAanchetaDonald Trumpstare de urgenţă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live