Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 15 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mira Gomboş

21 Noiembrie 2020
Vizualizari: 375
Comentează add

Potrivit unui studiu, doi din șase români care s-au infectat cu noul coronavirus se tem să doneze plasmă convalescentă.

Studiu: Unul din trei români vindecați de #covid se teme să doneze plasmă

mira-gombos

Foto: Arhivă/Facebook.com.

Românii se tem să doneze plasmă sau spun că nu sunt suficient de informații despre această procedură care ar putea salva viețile celor care ajung în stare gravă la terapie intensivă din cauza noului coronavirus. Așa reiese dintr-un studiu realizat în această săptămână de compania care a oferit gratuit echipamentele și kiturile de plasmafereză. Mira Gomboș a sintetizat rezultatele.

Reporter: Unu din șase români care s-au infectat cu noul coronavirus declară că ar dona plasmă convalescentă, două șesimi spun că nu au fost informați că pot face acest lucru, iar alți doi din șase conaționali se tem să doneze. Două treimi dintre românii care au declarat că doresc să facă această procedură susțin că nu au putut să doneze până acum pentru că centrele de transfuzie fie nu au răspuns, fie nu i-au programat, fie i-au refuzat. Aceeași cercetare mai arată că, în cazul a trei din cinci români diagnosticați cu noul coronavirus, rudele care locuiesc în aceeași gospodărie cu aceștia nu au fost testate pentru a fi diagnosticate.

Astfel, fiecare persoană diagnosticată cu test RT PCR declară că cel puțin alte trei persoane din aceeași gospodărie au rămas netestate. În cele șapte luni de când România a autorizat colectarea și administrarea de plasmă convalescentă pentru pacienții COVID, peste 600 de vieți au fost salvate. Aproape 4.000 de români au donat în această perioadă peste 6.500 de doze de plasmă convalescentă, din care peste 3.000 le-au fost deja administrate pacienților cu forme severe de COVID-19. Sondajul a fost realizat telefonic în perioada 15-20 noiembrie, pe un număr de 1.150 de persoane confirmate cu SARS-CoV-2.


Etichete (ii)plasmasangecovid

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live