Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Studiu privind impactul unui Brexit asupra universităților din M. Britanie

Universitățile din Marea Britanie vor deveni mai puţin atractive pentru studenții străini în cazul în care ţara va decide să iasă din UE, este concluzia unui studiu.

Studiu privind impactul unui Brexit asupra universităților din M. Britanie

Articol de Mihaela Mihai, 19 Mai 2016, 09:35

Universitățile din Marea Britanie vor deveni mai puţin atractive pentru studenții străini în cazul în care ţara va decide să iasă din Uniunea Europeană.

Este concluzia unui studiu dat publicității cu o lună înaintea referendumului din 23 iunie, care va clarifica relaţiile dintre Londra şi blocul comunitar.

Studiul a fost realizat de una dintre cele mai importante companii din lume, specializate în recrutarea celor care vor să urmeze o facultate și a tinerilor absolvenți.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Peste o mie 700 de viitori și potențiali studenți în Marea Britanie au răspuns întrebărilor puse în cadrul cercetării și aproape jumătate dintre ei au fost de părere că universitățile din această țară ar deveni mai puțin interesante pentru ei dacă Londra decide să iasă din Uniunea Europeană la referendumul din 23 iunie.

Ideea este împărtășită într-o mai mare măsură de tinerii din statele membre ale spațiului comunitar, 82 la sută spun că nu ar mai urma cursurile unei facultăţi în regat, și într-o mai mică măsură de cei din afara Uniunii, 35 la sută.

Un vot în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană va reprezenta o provocare în plus pentru universități, este de părere Jeremy Cooper, unul din directorii agenției Hobsons, implicat direct în realizarea acestui studiu.

Documentul arată că este posibil ca Marea Britanie să piardă în favoarea altor state peste 50 de mii de studenți din Uniunea Europeană și mai mult de 63 de mii din alte zone ale lumii.

Ar fi mai multe locuri în universități pentru tinerii din Marea Britanie, spun adepții Brexitului, dar un reprezentant mediului academic crede că s-ar ridica bariere inutile în cooperarea cu alte țări. La rândul său, un politician laburist, citat de BBC, atrage atenția asupra unor consecințe nedorite în plan economic.

Studiul a fost precedat de un avertisment lansat în martie de fizicianul Stephen Hawking și de alti peste 150 de oameni de știință. Cu toţii cred că părăsirea spațiului comunitar ar fi "un dezastru pentru stiința si universitățile din Marea Britanie. S-ar pierde fonduri, iar cercetarea nu mai ar putea atrage cei mai buni specialiști, au atras atenția oamenii de știință într-o scrisoare apărută în The Times.

Un motiv ar fi şi că o eventuală ieșire din Uniune ar face imposibilă, cel puțin o perioadă, participarea Marii Britanii la programul Erasmus plus, prin care Bruxelles-ul le oferă europenilor posibilitatea de a studia, de a acumula experiență profesională și de a face voluntariat în străinătate.

Date oficiale arată că în 2014 prin Erasmus+ au fost finanțate 650 de mii de burse pentru studenți, stagiari sau cadre didactice. Până în 2020, programul beneficiază de o finanțare de aproape 15 miliarde de euro.