Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE Marţi, 30 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

22 Octombrie 2021
Vizualizari: 320
Comentează add

Comisia Europeană are de pus la punct un studiu legat de funcționarea pieței europene a electricității și a gazului.

Studiu legat de funcționarea pieței europene a electricității și a gazului

radiojurnal

  Foto - arhivă

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au anunțat, la finalul reuniunii liderilor europene, astăzi, la Bruxelles, că tema energiei va fi, din nou, pe agenda șefilor de stat și de guvern la Consiliul din decembrie.

Până atunci, Comisia are de pus la punct un studiu legat de funcționarea pieței europene a electricității și a gazului și de felul în care funcționează piața tranzacțiilor de carbon, după ce mai multe state membre au pus prețurile crescute la energie și pe seama unor disfuncționalități în aceste domenii. În plus, la reuniune a fost anunțată și o ședință de urgență, săptămâna viitoare, a miniștrilor europeni ai energiei.


Corespondență de la Bruxelles - Reporter: Carmen Gavrilă - Șefa Comisiei Europene a spus că executivul va analiza dacă e nevoie de reglementări suplimentare pentru a controla mai bine anumite comportamente pe piața certificatelor de emisii de carbon. Tot în perioada următoare, atât statele membre, cât și Consiliul trebuie să pună în aplicare setul de măsuri anunțate recent de executiv în funcție de nevoile fiecărei țări membre pentru protejarea consumatorilor vulnerabili și a companiilor europene. Inclusiv legate de dependența de Rusia în materie de gaze, s-a pus problema orientării spre sud, de exemplu, spre Africa de Nord. Ursula von der Leyen a menționat ceea ce țări ca România voiau se audă: energia nucleară.


Ursula von der Leyen: Pe termen mediu și lung vom pregăti pași suplimentari pentru a crește rezistența și independența europeană. Am hotărât să încercăm să stabilim o rezervă strategică de gaz, dar și achiziția de energie în comun. Ne vom intensifica inițiativele de a contacta furnizori cât mai variați, ne vom diversifica sursele și vom grăbii interconectările. Avem nevoie de o sursă stabilă, cea nucleară, iar în timpul tranziției spre economia verde, gazul natural. De aceea, Comisia va prezenta o propunere de clasificare în domeniu.


Reporter: La Consiliu s-a mai decis ca Banca Europeană pentru Investiții să caute cu capitalul actual metode de a grăbi investițiile în tranziția energetică pentru reducerea unor viitoare riscuri legate de furnizarea de energie, dar și de prețuri, în Europa, dar și pentru îndeplinirea țintelor Uniunii de conectivitate globală.


Etichete consiliul europeanUECE(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live