Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: VATRA LUMINOASĂ Luni, 15 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

5 Octombrie 2016
Vizualizari: 1078
Comentează add

Legea dării în plată nu a reuşit, la patru luni de la intrarea în vigoare, să-şi demonstreze caracterul social.

Studiu IPP despre Legea dării în plată

iulian-olescu

Foto: pixabay.com.

Legea dării în plată nu a reuşit, la patru luni de la intrarea în vigoare, să-şi demonstreze caracterul social, şi nu i-a ajutat în primul rând pe cei care erau cu adevărat în dificultate, potrivit unei cercetări făcute de Institutul pentru Politici Publice.

Studiul a fost prezentat astăzi la o conferinţă de presă, de la care vine cu detalii reporterul Radio România Actualităţi, Iulian Olescu.

Un studiu, realizat de Institutul pentru Politici Publice, concluzionează că, după patru luni de aplicare a Legii dării în plată, nu este evident caracterul social al acesteia, având în vedere faptul că din datele furnizate inclusiv de către bănci, 30% dintre notificările de dare în plată sunt pentru două sau mai multe imobile, 6 procente sunt pentru terenuri, iar între 15 şi 20% se referă la un imobil care nu reprezintă locuinţa primară a celui care a contractat creditul.

În plus, peste 40% dintre notificări sunt pentru împrumuturi care nu înregistrau întârzieri substanţiale la plată, 17 procente sunt pentru credite ce depăşesc valoarea de 100 mii de euro, iar din totalul de aproape 4 mii de notificări numai 284 s-au concretizat efectiv în acte de dare în plată.

În opinia autorilor studiului, Legea dării în plată va conduce la o creştere exponenţială a pieţei de chirii şi nu va mai fi stimulată construcţia de locuinţe noi.

Dezbaterea a mai relevat faptul că experţii în drept prezenţi consideră, evident, caracterul de retroactivitate al legii, fapt ce contravine principiilor constituţionale.


Etichete legea darii in platabanciclienticaracter socialippstudiu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live