Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Studiu european privind politicile de alimentație în școli

Studiul arată că ţările europene recunosc aportul important al alimentaţiei în şcoli, la sănătatea, dezvoltarea şi performanţele copiilor.

Euranet Plus.

Articol de Arina Petrovici, 17 Iulie 2014, 11:47

Comisia Europeană a publicat miercuri un prim raport cuprinzător, referitor la politicile privind alimentaţia în şcolile din Europa, ca parte a eforturilor sale de a contribui la reducerea obezităţii infantile.

Studiul arată că ţările europene recunosc aportul important al alimentaţiei în şcoli, la sănătatea, dezvoltarea şi performanţele copiilor.

Toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene plus Norvegia şi Elveţia au elaborat diverse concepte privind alimentaţia în şcoli deşi ele variază considerabil, de la dimensiunile porţiilor de exemplu, la interdicţii totale inclusiv în ce priveşte comercializarea prin intermediul distribuitoarelor automate a băuturilor îndulcite cu zahăr.

Audio: Studiu european privind politicile de alimentație în școli.

Comisarul pentru sănătate Tonio Borg avertizează că aproape o treime dintre copii europeni sunt supraponderali sau obezi şi prin urmare riscă să contracteze boli care pot fi prevenite, inclusiv diabetul de tip II, iar această primă evaluare a politicilor privind alimentaţia în şcoli este o contribuţie semnificativă în lupta împotriva obezităţii.

Distribuția politicilor naționale obligatorii (portocaliu) și facultative (albastru)

privind alimentația în școli în UE-28 plus Norvegia și Elveția

La rândul său, comisarul pentru cercetare, inovare şi ştiinţă, Máire Geoghegan-Quinn a apreciat că acest raport oferă factorilor de decizie politică, educatorilor şi oamenilor de ştiinţă o bună bază atât pentru investigarea posibilelor legături dintre politicile privind alimentaţia în şcoli şi sănătatea publică dar şi pentru evaluarea eficienţei cu care sunt promovate obiceiurile alimentare sănătoase. Îmbunătăţirea nutriţiei copiilor, învăţarea unui regim alimentar şi a unor obiceiuri de viaţă sănătoase precum şi reducerea sau prevenirea obezităţii înfantile sunt obiectivele principale generale împărtăşite de majoritatea ţărilor.

Raport - alimentaţia în şcolile din Europa

Concret, peste 90% dintre politicile studiate conţin norme menite să asigure meniuri echilibrate. Acestea sunt urmate de orientări privind dimeniunea porţiilor, 76% şi de standarde bazate pe substanţele nutritive pentru prânz, 65%.

Sunt foarte des întâlnite restricţiile sau recomandările legate de disponibilitatea băuturilor între 65% şi 82%.

Majoritatea sprijină accesul gratuit la apă potabilă proaspătă şi limitează sau interzic mod specific băuturile răcoritoare îndulcite.

Dulciurile şi gustările aromatizate sunt restricţionate în majoritatea politicilor mergând de la permiterea ocazională a acestor gustări până la interdicţii totale.