Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE Marţi, 30 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

19 Octombrie 2021
Vizualizari: 122
Comentează add

Studiu: În România, mai mult de o treime dintre cetățenii sunt expuși sărăciei și sunt defavorizați din punct de vedere social.

Studiu: Mai mult de o treime dintre cetățenii români „sunt expuși sărăciei”

-

Foto: captură video.

Realizator: Cristian Bâcâin - În România, mai mult de o treime dintre cetățenii sunt expuși sărăciei și sunt defavorizați din punct de vedere social, potrivit celor mai recente date Eurostat. Ţara noastră se află pe primul loc în Europa la acest capitol, într-un clasament completat de vecinii noștri bulgari, urmaţi de greci și spanioli. La polul opus, cea mai scăzută pondere a riscului de sărăcie se înregistrează în Cehia. De altfel, la nivelul Uniunii Europene, aproape 100 de milioane de persoane s-au confruntat anul trecut cu o situaţie materială extrem de precară, probleme mai mari fiind în rândul femeilor, al adolescenților și al familiilor cu mulți copii.

Sociologul Iulian Stănescu spune că, deși au fost lansate o serie de programe de combatere a sărăciei, în țara noastră lucrurile nu s-au îmbunătățit prea mult. Invitat la Apelul Matinal de la Radio România Actualități, el apreciază că motivul îl reprezintă politicile economice inadecvate ale guvernelor de până acum.

Iulian Stănescu: În 13 ani de la aderarea la UE, nu am reușit deloc sau aproape deloc să reducem nivelul inegalităților de /.../. Ce înseamnă lucru acesta? Înseamnă că modelul după care funcționează economia României nu reușește, chiar și în situații  de creștere economică, să reducă din nivelul inegalităților de venit. Avem din contră un model economic care perpetuează inegalitățile de venit, iar acest lucru coroborat cu nivelul general scăzut al veniturilor populației, indiferent că vorbim de salarii și de pensii, raportat la ceea ce se întâmplă în alte state membre europene, produce într-adevăr acest nivel mult mai ridicat de risc de sărăcie sau excluziune socială și care reprezintă principalul factor sau o cauză  puternică a exodului de populație, a migrării masive către Europa de Vest și în cazul României, și în cazul Bulgariei, și în cazul Poloniei.


Etichete (ii)saracieromania

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live