Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Miercuri, 18 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

11 Octombrie 2017
Vizualizari: 1216
Comentează add

Două echipe de astronomi susţin că au elucidat misterul "materiei lipsă" din Univers.

Studii despre Univers

florin-lepadatu

 

Două echipe de astronomi susţin că au elucidat misterul "materiei lipsă" din Univers.

În nerăbdarea noastră de a elucida misterele "oculte" ale Universului, şi anume ce sunt energia şi materia întunecată, uităm de multe ori că şi o mare parte din materia ordinară, barionică, ce ar fi trebuit să existe după Big Bang în Universul nostru, nu este de găsit.

Două echipe independente de astronomi susţin că o parte din această materie ordinară ce "lipseşte" din Univers s-ar afla în spaţiul intergalactic, sub forma unor filamente de materie care unesc galaxiile, potrivit unui articol publicat marţi pe site-ul sciencealert.com.

În astronomie, materia barionică desemnează totalitatea particulelor despre care învăţăm din manualele de fizică: protoni, neutroni şi electroni şi despre care se crede că formează doar 4,6% din compoziţia Universului, restul fiind alcătuită din materie întunecată şi energie întunecată.

Astrofizicienii pot evalua materia existentă în spaţiul interstelar şi în norii de gaze cosmice studiind lumina pe care aceasta o emite sau reflectă.

Ei pot apoi multiplica rezultatul obţinut pentru o anumită regiune a cosmosului la scara întregului Univers, ţinând cont de datele deja existente despre mărimea şi densitatea acestuia.

Totalul însă este de două ori mai mic faţă de cantitatea de materie ordinară ce ar fi trebuit, conform calculelor, să fie generată de explozia primordială, Big Bang.

În Universul primordial, filamentele de materie gazoasă s-au răspândit în spaţiu formând o pânză uriaşă, iar roiurile galactice s-au format in nodurile cele mai dense.

O parte din această materie ar putea exista sub formă de halouri difuze de gaze în jurul galaxiilor, însă chiar şi aşa, o mare parte din cantitatea de materie ordinară care ar trebui să existe în Univers, nu era de găsit.

Studiile reprezintă un pas înainte în încercarea de explica unde se află aproximativ 90% din materia ordinară, care conform simulărilor computerizate ar trebui să existe în Univers, fiind produsă în Big Bang şi care nu a fost încă găsită, informează Agerpres.

 

Etichete Univers

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live