Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MARI CONCERTE Luni, 13 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Paul Poteraşi

4 Decembrie 2012
Vizualizari: 1582
Comentează add

Executivul a decis ca studenţii să beneficieze pe 10 decembrie de o zi liberă pentru ca aceştia să poată merge în localităţile de domiciliu la vot pe 9 decembrie.

Studenţii, liberi pe 10 decembrie

paul-poterasi

Foto: Arhivă Agerpres.

Studenţii vor avea o zi liberă luni, 10 decembrie, şi îşi vor relua cursurile o zi mai târziu - a decis marţi guvernul.

Fiecare centru de învăţământ va stabili procedura de recuperare a cursurilor din 10 decembrie.

Decizia a fost luată ca urmare a cererii formulate de o organizaţie a studenţilor care a solicitat premierului Victor Ponta să aibă o zi liberă după 9 decembrie pentru a putea să meargă să voteze în localităţile de domiciliu.

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România precizează că studenţii care învaţă în altă localitate decât cea în care au domiciliul stabil nu vor putea vota acolo unde studiază, chiar dacă au viză de flotant.

Organizaţia mai cerea guvernului să acorde studenţilor gratuitate pe mijloacele de transport în comun în perioada 7-10 decembrie, însă executivul nu a anunţat nimic în acest sens.

Fără gratuitate pentru transport

Întrebat de jurnalişti dacă studenţii vor beneficia în acea zi şi de gratuitate pe mijloacele de transport, purtătorul de cuvânt al guvernului, Andrei Zaharescu, a răspuns negativ.

"Nu s-a pus în discuţie gratuitatea pe mijloacele de transport", a spus purtătorul de cuvânt al executivului.

Reprezentanţii alianţei studenţeşti au precizat că prevederile legii electorale "îngrădesc posibilitatea de exercitare a dreptului de vot pentru sute de mii de studenţi români care studiază în altă localitate sau au venit la studii din altă ţară".

Reprezentanţii studenţilor consideră că în cazul în care executivul nu aproba măsurile propuse, studenţii "vor fi nevoiţi să facă eforturi financiare considerabile" pentru a se putea duce în localităţile de domiciliu şi a-şi exercita dreptul la vot.

"Efectele legii electorale asupra participării tinerilor la vot sunt o ruşine pentru democraţia românească şi un dezastru pentru orientarea clasei politice către nevoile pe termen lung ale societăţii. Vom cere modificarea legii, însă acest lucru nu se poate realiza, constituţional, înainte de alegeri.

"Între timp, este foarte important ca guvernul să acorde gratuitate pe transportul în comun pentru a se asigura că studenţii au posibilitatea să-şi exercite dreptul la vot", a spus preşedinte ANOSR, Mihai Dragoş, citat de Mediafax.


Etichete studentvotalegeriguvernVictor Pontavot

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live