Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Studenţii cer mai mulţi bani pentru educaţie

Principala revendicare a studenţilor care protestează în mai multe oraşe din ţară este alocarea a 6% din produsul intern brut pentru educaţie.

Protest studenţesc, Bucureşti, 13 noiembrie 2013. Foto: Alex Lancuzov.

Articol de Alexandra Coşlea, 13 Noiembrie 2013, 10:23

UPDATE 12: S-au încheiat discuţiile dintre o delegaţie a studenţilor şi ministrul educaţiei, Mihnea Costoiu. Studenţii se declară nemulţumiţi de rezultat.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Studenţilor din România, Mihai Dragoş, a spus că dacă nu va creşte bugetul educaţiei protestele vor continua.

UPDATE 11: Aproximativ 1.200 de studenţi şi de elevi protestează în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca. Ei au cerut alocarea a şase la sută din Produsul Intern Brut pentru finanţarea educaţiei, transmite corespondentul Radio România, Claudiu Pădurean.

UPDATE 10: O delegaţie a studenţilor formată din zece persoane au intrat la discuţii cu ministrul educaţiei, Mihnea Costoiu.

UPDATE 9: Studenţii protestatari au ajuns la ministerul învăţământului, unde, reprezentaţii lor, vor dialoga cu ministrul delegat pentru învăţământ superior, Mihnea Costoiu.

UPDATE 8: Studenţii se îndreaptă, pe Calea Victoriei, spre ministerul învăţământului.

UPDATE 7: Într-un comunicat de presă dat publicităţii astăzi, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, îi asigură pe studenţi că instituţia pe care o conduce depune toate eforturile pentru îmbunătăţirea situaţiei lor, precum şi pentru asigurarea accesului la un proces educaţional de cât mai bună calitate, în limitele constrângerilor bugetare cu care România se confruntă în prezent.

UPDATE 6: Studenţii care protestează în Bucureşti au blocat pentru puţin timp trecerea de pietoni din zona Muzeului de Istorie Naturală "Grigore Antipa".

UPDATE 5: La Sibiu, la marşul de protest prin centrul oraşului, au participat, potrivit organizatorilor, aproximativ o mie de studenţi.

UPDATE 4: La Galaţi, deşi organizatorii mizau pe participarea a aproximativ 500 de studenţi, nu au ieşit în stradă decât circa 150, potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Maria Măndiţă.

UPDATE 3: La protestul din Timisoara, organizatorii vorbesc de aproximativ 1000 de studenti, în timp ce Jandarmeria nu a furnizat propriile estimări.

Studenţii s-au adunat in faţa Prefecturii unde vor inainta o listă de revendicări reprezentatului Guvernului in teritoriu.

Protestul, care a inceput la ora 13 este autorizat pana la ora 16, potrivit corespondantului România Actualităţi, Alina Bujanca.

UPDATE 2: Numărul studenţilor care au plecat din Regie spre Piaţa Universităţii a ajuns la 350, potrivit Jandarmeriei.

UPDATE1: Aproximativ 100 de studenţi din Bucureşti au plecat din Regie spre Piaţa Universităţii, potrivit reporterului RRA Alex Lancuzov. Ei trec pe la mai multe facultăţi, încercând să îi mobilizeze şi pe studenţii de acolo.

Ei se deplasează pe trotuar şi poartă pancarte pe care scrie "6% PIBune" sau "Educaţia, prioritate naţională".

____________________________

Studenţii din 11 centre universitare din ţară protestează faţă de ceea ce ei numesc dezinteresul guvernanţilor pentru educaţie.

Potrivit organizatorilor, protestele se desfăşoară în Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea şi Alba Iulia.

Proteste studenţeşti la Bucureşti http://t.co/tTgPBl1S8Cpic.twitter.com/bGeh23Voz3

— Romania Actualitati (@Actualitati) November 13, 2013


În unele localităţi li se vor alătura şi elevii, care vor purta banderole albe în semn de protest faţă de subfinanţarea sistemului educaţional.

Principala revendicare a studenţilor este alocarea, începând cu anul 2014, a 6% din produsul intern brut pentru educaţie, prevăzută de Legea educaţiei naţionale, potrivit reporterului nostru, Cristina Iliescu.
--fb2
Ei mai cer totodată creşterea finanţării de bază a universităţilor, până la valoarea existentă în anul 2008, creşterea subvenţiei pentru cămine şi cantine, cu 30%, a fondului de burse sociale în principal, dar şi investiţii în centrele de consiliere şi orientare în carieră.

De subvenţii la cămine şi cantine beneficiază studenţii intraţi pe locurile bugetate. Potrivit preşedintelui Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Mihai Dragoş, la nivel naţional ar fi vorba de aproximativ 90.000 de studenţi care beneficiază de subvenţii la cămine.

El spune că studentul plăteşte în medie 94 de lei pe locul la cămin, subvenţia reprezentând diferenţa până la preţul total de 210 lei pe lună.

Potrivit ministerului educaţiei, în România sunt aproximativ 450.000 de studenţi, din care 340.000 la stat, pe locuri bugetate sau cu taxă.

Calendar pentru bugetul educaţiei

Preşedintele ANOSR Mihai Dragoş solicită guvernanţilor o asumare fermă a unui calendar de creştere a procentului alocat educaţiei din produsul intern brut.


"Dorim să vedem clar care este tendinţa de creştere şi o perspectivă ca măcar în câţiva ani să ajungem la acest procent.

"Nu am văzut nici măcar o discuţie clară despre cum va creşte, din contră, dacă ne uităm în strategia fiscal-bugetară a guvernului până în anul 2016, sumele acordate pentru Ministerul Educaţiei sunt prevăzute să scadă, nu să crească, ceea ce este înfiorător, dacă vrem să avem un sistem de educaţie decent", a declarat Mihai Dragoş.
--fb1
Studenţii susţin că valoarea investiţiei pentru educaţie a scăzut din 2008 până în 2010 cu 40%, "cea mai mare scădere din Uniunea Europeană", lucru care a pus universităţile în mari dificultăţi în ceea ce priveşte plata salariilor şi acoperirea cheltuielilor şi le-a determinat să apeleze la creşteri de taxe pentru studenţi, ca să acopere lipsa banilor care ar fi trebuit să fie primiţi de la stat.

De asemenea, ANOSR reclamă taxele numeroase cum ar fi: taxă de înscriere, taxă de confirmare, taxă de bibliotecă, taxă de cămin, taxă de rulment, taxă de eliberare a carnetului sau taxă pentru înscrierea la licenţă.

Demotivare

Studenţii sunt nemulţumiţi şi de ceea ce primesc în schimbul banilor plătiţi. Aceştia susţin că materia este învechită şi materialele de studiu sunt neactualizate, laboratoarele nu sunt dotate corespunzător, iar mulţi profesori sunt demotivaţi şi nu ştiu să pregătească un curs.

Ministerul Educaţiei, până la această dată, nu a formulat un punct de vedere oficial.

Studenţii spun că vor organiza şi alte acţiuni de protest, dacă guvernanţii vor ignora revendicările lor.

Proteste anunţate la Galaţi, Alba Iulia, Cluj-Napocaşi Iaşi

Circa 500 de studenţi ai Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi sunt aşteptaţi, miercuri, să participe la un marş de protest prin oraş, desfăşurat pe strada Domnească, una din principalele artere ale oraşului, transmite corespondentul RRA Maria Măndiţă.

La Alba Iulia, între orele 14.00 si 18.00, sunt aşteptaţi la protest aproximativ 300 de studenţi ai Universităţii „1 Decembrie 1918”, transmite corespondetul RRA Mihai Bantea.

Studenţii din Alba Iulia se vor întâlni în fata Cinematografului “Dacia” şi vor urma un traseu ce cuprinde Bulevardul Transilvaniei, Catedrala Reîntregirii, Piaţa Cetăţii, Porţile Cetăţii şi Piaţa Alessandria din faţa IPJ Alba.

La Iaşi, organizatorii apreciază că la mitingul programat între orele 13.00 şi 17.00 vor participa aproximativ 500 de studenţi, transmite corespondentul RRA Ştefan Daraban.

La Cluj-Napoca, studenţii vor porni de la ora 16.00 din cele patru campusuri din oraş şi se vor strânge de la ora 17.00 în Piaţa Unirii, transmite corespondentul RRA Claudiu Pădurean.

Salariile din învăţământul românesc, "la coada Europei"
Economie 06 Noiembrie 2013, 17:01

Salariile din învăţământul românesc, "la coada Europei"

Sindicaliştii din învăţământ au protestat în Capitală şi au cerut alocarea din 2014 a minimum 6% din PIB pentru educaţie,...

Salariile din învăţământul românesc, "la coada Europei"
Cutremur cu magnitudinea de 3,3 grade în județul Vrancea
România 24 Aprilie 2024, 09:09

Cutremur cu magnitudinea de 3,3 grade în județul Vrancea

De la începutul lunii aprilie, în România s-au înregistrat 26 de seisme.

Cutremur cu magnitudinea de 3,3 grade în județul Vrancea
Guvernul ar putea decide mâine plata pensiilor înainte de sărbătorile pascale
România 24 Aprilie 2024, 09:07

Guvernul ar putea decide mâine plata pensiilor înainte de sărbătorile pascale

"Apel matinal" - Invitat: purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Raul Giuglea. Realizatori:...

Guvernul ar putea decide mâine plata pensiilor înainte de sărbătorile pascale
Invazie de şacali în zona Luncii Prutului
România 24 Aprilie 2024, 08:37

Invazie de şacali în zona Luncii Prutului

Numărul şacalilor a crescut în ultima perioadă la nivelul judeţului Vaslui, autorităţile estimând un efectiv de...

Invazie de şacali în zona Luncii Prutului
Cod portocaliu de inundaţii pe mai multe râuri din judeţele Gorj, Mehedinţi, Vâlcea şi Argeş
România 24 Aprilie 2024, 08:07

Cod portocaliu de inundaţii pe mai multe râuri din judeţele Gorj, Mehedinţi, Vâlcea şi Argeş

Până la ora 10 este cod portocaliu de inundaţii pe râurile din bazinele hidrografice Jiu, Motru, Gilort,...

Cod portocaliu de inundaţii pe mai multe râuri din judeţele Gorj, Mehedinţi, Vâlcea şi Argeş
40% din blocurile din Bucureşti nu au apă caldă
România 24 Aprilie 2024, 07:32

40% din blocurile din Bucureşti nu au apă caldă

40% din blocurile din capitală nu au apă caldă, pentru că două centrale electrice de termoficare (din cele patru CET-uri din...

40% din blocurile din Bucureşti nu au apă caldă
28 de medicamente inovative intră de la 1 mai pe listele de compensate şi gratuite
România 24 Aprilie 2024, 07:07

28 de medicamente inovative intră de la 1 mai pe listele de compensate şi gratuite

28 de medicamente inovative intră de la 1 mai pe listele de compensate şi gratuite, a anunţat Ministerul Sănătăţii....

28 de medicamente inovative intră de la 1 mai pe listele de compensate şi gratuite
Avarie majoră la rețeaua de termoficare din București
România 24 Aprilie 2024, 06:46

Avarie majoră la rețeaua de termoficare din București

CET București Vest și CET Grozăvești sunt afectate, anunță Societatea Comercială Electrocentrale București ELCEN.

Avarie majoră la rețeaua de termoficare din București