Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Strategii diferite privind votul la referendum

PDL îşi îndeamnă alegătorii "să boicoteze referendumul" privind demiterea lui Traian Băsescu, iar USL îi acuză pe aceştia că acţionează "neconstituţional şi infracţional".

Strategii diferite privind votul la referendum
Preşedintele suspendat Traian Băsescu. Foto: Reuters.

Articol de Ioana Dogaru, 24 Iulie 2012, 20:05

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, marţi seara, într-un interviu la TVR1, că va merge la vot la referendumul din 29 iulie, însă în lipsa mobilizării PDL votul său singular nu are cum să schimbe rezultatul.

"Sigur că voi merge. Eu voi merge, voi fi printre cei care merg la vot.

"Fiind un singur votant, atâta timp cât nu se mobilizează PDL, nu am cum să schimb", a precizat Traian Băsescu.

Preşedintele suspendat a mai spus că nu face românilor niciun îndemn legat de referendum, iar "fiecare să procedeze conform conştiinţei".

Traian Băsescu afirmase, marţi, într-o discuţie on-line la ziare.com, că neprezentarea la vot la referendum "poate fi mai valoroasă" decât un vot împotriva demiterii sale, el susţinând că prin această atitudine nu este laş, ci acţionează pentru interesul naţional.

Preşedintele suspendat a susţinut, în discuţia on-line de la ziare.com, că neprezentarea la vot la referendum "poate fi mai valoroasă" decât un vot împotriva demiterii sale, pentru că în acest fel cei care au dat "lovitura de stat" nu pot să-şi valideze demersul prin referendum.

Întrebat de ce alege să fie laş, Traian Băsescu a declarat: "Nu am ales să fiu laş, am ales să acţionez în interesul naţional".

Preşedintele suspendat a mai susţinut că el nu ţine pe nimeni acasă şi că democraţia poate fi promovată în două feluri în cazul referendumului din 29 iulie: fie prin prezenţa la urne şi votul împotriva demiterii, fie prin neparticipare la vot.

"Este opţiunea fiecăruia cum o va face. Cert este că nu eu am cerut un vot pentru mine. Eu mi-am câştigat mandatul de 5 ani în 2009.

"Cei care vor să întrerupă mandatul constituţional au şi responsabilitatea să-i convingă pe români să vină la vot.

"Este obligaţia celor care au aprobat referendumul să probeze că au voturile necesare", a mai spus Traian Băsescu pentru ziare.com.

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, declarase pe 12 iulie într-un interviu la TVR că nu le va cere susţinătorilor lui să stea acasă pentru a câştiga referendumul la masa verde.

"Pentru mine nu are relevanţă dacă există prag de prezenţă la referendum, eu am obligaţia de a sta în faţa românilor.

"Nu vreau să câştig la masa verde ca în liga lui Mitică", preciza atunci Traian Băsescu.

PDL "va boicota referendumul"

Marţi, preşedintele PDL Vasile Blaga spunea că democrat liberalii "vor boicota" referendumul de duminică privind demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu şi a ceut alegătorilor să nu participe la ceea ce a numit "mascarada pusă în scenă de USL".

"Rugăm cetăţenii să nu participe la o astfel de mascaradă pusă în scenă de către USL", a spus Vasile Blaga.

Liderul democrat-liberalilor a precizat însă că PDL îşi va menţine reprezentanţii în toate secţiile de vot din ţară.

Prezenţa la vot ar valida ceea ce, în opinia reprezentanţilor PDL, este "o lovitură de stat".

Ei consideră că suspendarea preşedintelui Traian Băsescu a fost o acţiune nedemocratică şi că USL a încălcat legislaţia.

Audio: Vasile Blaga a făcut şi un apel la toţi românii să nu legitimeze prin votul lor, oricare ar fi acela, ceea ce a numit "mascarada pusă în scenă de USL".

Democrat liberalii au acuzat în mai multe rânduri posibile fraude în procesul de vot, afirmând că sunt hotărâţi să recurgă inclusiv la boicotarea referendumului.

Vasile Blaga a mai spus că a solicitat în nenumărate rânduri ca referendumul din 29 iulie să fie organizat în aceleaşi condiţii ca şi alegerile din 2009 şi anume: camere de luat vederi în secţiile de votare, declaraţii pe propria răspundere pentru cei care votează pe liste suplimentare şi existenţa Birourilor Electorale la nivel de comune şi oraşe, a transmis redactorul România Actualităţi, Bogdan isopescu.

Şi fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu îndeamnă, pe Facebook, la neparticipare la referendum, arătând că mesajul este acela că nu se poate legitima "un mod de a face politică fără scrupule, demnitate şi în dispreţul întregii societăţi".

"Pe 29 iulie vă îndemn pe toţi să nu cădem în capcana pe care cei de la USL ne-au întins-o, pentru că, pentru prima dată în istoria recentă a României, democraţia ar putea fi învinsă cu propriile arme.

"Arma noastră pe 29 iulie este boicotul", scrie pe Facebook fostul premier, Mihai Răzvan Ungureanu.

Decizia PDL de a boicota votul "încheie legenda lui Traian Băsescu cel curajos"

Premierul Victor Ponta a declarat că decizia PDL de a boicota referendumul încheie "legenda lui Băsescu cel curajos, care se prezintă în faţa poporului".

Premierul a menţionat că boicotarea referendumului dovedeşte că preşedintele suspendat este "un laş şi un mincinos".

Victor Ponta a arătat că Traian Băsescu şi PDL acţionează "neconstituţional şi infracţional", deoarece legea prevede că împiedicarea prin orice mijloace a dreptului de a participa la referendum se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani şi interzicerea unor drepturi.

Premierul Victor Ponta a anunţat că va trimite Comisiei Europene, grupurilor din Parlamentul European şi prim-miniştrilor europeni scrisori în care va arăta că au fost "înşelaţi şi escrocaţi" de către Traian Băsescu şi PDL atunci când au insistat pentru respectarea deciziei CCR de prezenţă la referendum.

Premierul a spus că astfel de scrisori vor fi transmise inclusiv oficialilor Parlamentului European şi membrilor grupului Partidului Popular European.

Ministrul administraţiei şi internelor, Ioan Rus, a precizat, referitor la boicotul PDL, că participarea la referendum este un drept şi nu o obligaţie, dar "elegant, civilizat, rezonabil" într-o ţară membră UE este ca atunci când ai de rezolvat o problemă prin vot, să participi la vot.

"În Constituţie este consfinţit un drept şi nu o obligaţie.

"Fiecare partid îşi stabileşte propria strategie, însă elegant, civilizat, rezonabil într-o ţară membră a Uniunii Europene este ca atunci când ai o problemă de rezolvat prin vot, să participi la vot", a spus Ioan Rus.

Liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat,că, prin boicotul anunţat de PDL, vor trebui aduşi în mod suplimentar, la vot, pe 29 iulie, între 5 şi 10% din numărul de alegători, ceea ce nu este un lucru uşor.

"Aprecierea mea este că vor trebui aduşi în mod suplimentar între 5 şi 10% din numărul de alegători, deci vor trebui convinşi, atraşi să vină să voteze, ceea ce nu este un lucru uşor.

"Asta înseamnă între 900.000 şi 1,8 milioane de alegători pentru a putea asigura condiţia de cvorum", a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Prelungirea orarului de vot la referendum "este constituţională"

Prelungirea programului de votare la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, de la ora 7.00 la ora 23.00, este constituţională, a decis, marţi, Curtea Constituţională a României, ne-a transmis corespondentul Radio România Actualităţi, Mădălina Verma.

Judecătorii CCR au decis tot marţi că este neconstituţională prevederea care stabileşte că intervalul de timp pentru desfăşurarea referendumului menţionat să se poată face prin hotărârea guvernului.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui interimar al României.

Judecătorii au respins sesizarea de neconstituţionalitate înaintată de PDL.

CCR a respins ca neîntemeiată sesizarea PDL privind articolul referitor la posibilitatea parlamentului de a decide asupra procedurii de urmat în cazul invalidării de către Curtea Constituţională a referendumului.

Curtea Constituţională a hotărât, în 10 iulie, că legea prin care se modifica Legea referendumului astfel încât preşedintele să fie demis cu majoritatea celor care votează la referendum este constituţională în măsura în care asigură participarea a cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

România poate fi „poarta de investiții a statului Qatar în UE”
Politică 17 Aprilie 2024, 16:36

România poate fi „poarta de investiții a statului Qatar în UE”

Premierul Marcel Ciolacu efectuează o vizită în Qatar.

România poate fi „poarta de investiții a statului Qatar în UE”
Senatul a discutat în comisiile de specialitate noul Cod Silvic
Politică 16 Aprilie 2024, 16:43

Senatul a discutat în comisiile de specialitate noul Cod Silvic

Documentul urmează să stabilească un echilibru între interesele fiecărei părți implicate în acest domeniu, a spus în cadrul...

Senatul a discutat în comisiile de specialitate noul Cod Silvic
CNSAS deţine „peste 95% din documentele care privesc Holocaustul din România”
Politică 16 Aprilie 2024, 15:07

CNSAS deţine „peste 95% din documentele care privesc Holocaustul din România”

Minorităţile naţionale vor avea un reprezentant în Colegiul CNSAS, potrivit unei măsuri adoptate de Camera Deputaţilor.

CNSAS deţine „peste 95% din documentele care privesc Holocaustul din România”
Pericolul atacurilor cibernetice, al propagandei și al știrilor false „este real și acut”
Politică 16 Aprilie 2024, 14:43

Pericolul atacurilor cibernetice, al propagandei și al știrilor false „este real și acut”

La București are loc un forum internațional dedicat tehnologiilor digitale și modalităților de protejare a infrastructurii...

Pericolul atacurilor cibernetice, al propagandei și al știrilor false „este real și acut”
Aproape o treime dintre candidaţii propuşi de partide la alegerile europarlamentare din iunie sunt femei
Politică 16 Aprilie 2024, 08:16

Aproape o treime dintre candidaţii propuşi de partide la alegerile europarlamentare din iunie sunt femei

Aproape o treime dintre candidaţii propuşi de partide la alegerile europarlamentare din iunie sunt femei, iar 10 din 15...

Aproape o treime dintre candidaţii propuşi de partide la alegerile europarlamentare din iunie sunt femei
Încep înscrierile candidaţilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Politică 16 Aprilie 2024, 07:37

Încep înscrierile candidaţilor pentru alegerile locale din 9 iunie

Campania electorală pentru europarlamentare, pe posturile de radio şi de televiziune, publice şi private, începe în data de...

Încep înscrierile candidaţilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Deputatul Silviu Vexler a condamnat atacul Iranului asupra Israelului
Politică 15 Aprilie 2024, 19:11

Deputatul Silviu Vexler a condamnat atacul Iranului asupra Israelului

Într-o declaraţie în plenul Camerei Deputaţilor, Silviu Vexler a subliniat că acţiunile Iranului ameninţă atât Orientul...

Deputatul Silviu Vexler a condamnat atacul Iranului asupra Israelului
Noul Cod Silvic, în dezbaterea comisiilor de la Senat
Politică 15 Aprilie 2024, 08:07

Noul Cod Silvic, în dezbaterea comisiilor de la Senat

Proiectul de lege prevede inclusiv supravegherea video a drumurilor forestiere.

Noul Cod Silvic, în dezbaterea comisiilor de la Senat