Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Strategie europeană de lupta împotriva terorismului

Planul prezentat la Riga într-o declaraţie comună a miniștrilor de interne din țările UE urmează să fie discutat la summitul european din 12 februarie.

Strategie europeană de lupta împotriva terorismului
Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 30 Ianuarie 2015, 12:11

Miniştrii europeni de interne au adoptat joi la Riga, un plan de luptă împotriva terorismului.

Noua strategie ar putea fi adoptată încă de luna viitoare, iar măsurile sunt unitare.

Liderii europeni au identificat până acum patru priorităţi. În jurul acestora s-au conturat deciziile de joi, de la Riga, a precizat ministrul leton de interne, ţară care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

"Combaterea radicalizării, întărirea schimbului de informaţii şi a cooperării între ţările membre, combaterea traficului de arme şi, nu în ultimul rând, înfiinţarea unui registru European de date ale pasagerilor", a precizat Rihards Kozlovskis.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Ar urma totodată să fie introduse controale obligatorii la intrarea şi ieşirea din graniţele comunitare sau să se acorde mai multă atenţie reţelelor de socializare şi platformelor online prin care recrutează jihadiştii. Invariabil, în discuţia apare şi problematica spaţiului Schengen, mai ales că anumite voci din Uniune au cerut reintroducerea controalelor, inclusiv la frontierele interne.

Pe acestă temă s-a pronunţat joi şi comisarul pentru migraţie şi afaceri interne, Dimitris Avramopoulos.

În discursul ţinut la reuniunea informală de la Riga, acesta a vorbit de întărirea Sistemului de Informaţii Schengen, prin introducerea unor alerte, în timp real, care să le permit autorităţilor naţionale să intervină dacă este vorba de un suspect de terrorism.

Bruxellesul şi-a exprimat deja temerile că recentele atentate teroriste de la Paris şi valul de ameninţări venite după ar putea produce divizare şi ar putea pune în pericol tocmai principiul de bază după care funcţionează astăzi Europa:

"Trebuie să ne folosim de toate instrumentele pe care le avem pentru a nu pierde părţi din populaţie în faţa extremismului, fanatismului şi excluziunii", a declarat vicepreşedintele executivului comunitar, Frans Timmermans.

Planul prezentat la Riga într-o declaraţie comună urmează să fie discutat la summitul european din 12 februarie.

Strategia europeană de lupta împotriva terorismului este gândită pentru perioada 2015-2020.