Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Vineri, 12 August

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Alex Olaru

10 Octombrie 2014
Vizualizari: 925
Comentează add

Comisia Europeană a prezentat progresele şi stadiul în care se află acum ţările care aspiră să devină membre ale Uniunii Europene.

Strategie de extindere bazată pe trei principii esenţiale Strategie de extindere bazată pe trei principii esenţiale - Conține audio

alex-olaru

Euranet Plus.

În rapoartele anuale de profil, Comisia Europeană a evaluat progresele făcute în ultimele 12 luni de ţările aspirante din Balcanii de Vest şi de Turcia.

Totodată, executivul comunitar a adoptat şi o nouă strategie de extindere bazată pe trei principii esenţiale: statul de drept, guvernanţa economică şi administraţia publică.

În esenţă, Comisia atrage atenţia că niciun stat aspirant nu e pregătit să devină membru în viitorul apropiat.

Bosnia şi Herţegovina rămâne, potrivit executivului comunitar, pe calea aderării, însă bate pasul pe loc. La fel este şi situaţia Macedoniei.

Audio: Strategie de extindere bazată pe trei principii esenţiale. (Euranet Plus)

Bruxelles-ul vorbeşte chiar de un impas şi cere acţiune imediată după ce a constatat încălcări ale libertăţii de expresie, inclusiv asupra presei, dar şi probleme cu independenţa justiţiei.

Nu în ultimul rând, rămâne nerezolvată problema numelui şi conflictul declanşat de aceasta cu Grecia.

Albania, care a obţinut statut de candidat în luna iunie, după o serie de reforme importante, trebuie acum să consolideze progresul făcut, dar şi să-şi armonizeze dialogul politic dintre putere şi opoziţie.

În cazul Muntenegrului au fost deschise mai mult de zece capitole de negocieri, dar reformele trebuie accelerate.

Comisia cere şi mai multe dosare de corupţie soluţionate. Kosovo trebuie - sesizează experţii de la Bruxelles - să consolideze statul de drept şi să ajungă, alături de Serbia, la un nou moment zero, un nou acord de normalizare a relaţiilor. În plus, Belgradul are responsabilitatea continuării angajamentelor pe care şi le-a luat în faţa Uniunii Europene.

În privinţa Turciei, stat care încearcă să adere de 27 de ani, comisarul pentru extindere pledează pentru intensificarea negocierilor prin deschiderea sau reluarea unor capitole sensibile, cum sunt drepturile fundamentale, libertate, securitate şi justiţie.

Comisia Europeană îşi prezintă însă în continuare îndoielile referitoare la independenţa justiţiei şi invocă gravele derapaje democratice din ultimul an.

Viitorul preşedinte al Comisiei, Jean Claude Juncker, a declarat deja că în timpul mandatului său de 5 ani este puţin probabil ca Uniunea să se extindă.

Analiştii citaţi de presa internaţională susţin că, după ultimii ani marcaţi de recesiunea economică, cetăţenii Uniunii au devenit tot mai reticenţi faţă de potenţialii nou-veniţi în construcţia europeană.


Etichete Comisia EuropeanăprogresețărimembreUniunea EuropeanăBalcanii de VestTurciaBosnia și HerțegovinaMacedoniaMuntenegruKosovo

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live