Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Strategia Uniunii Europene pentru domeniul transporturilor

Principalele obiective ale amplei strategii europene "Transporturi 2050" sunt crearea unui sistem competitiv de transporturi care să stimuleze creşterea economică.

Euranet Plus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 06 August 2014, 10:57

Un sistem competitiv de transporturi, care să stimuleze creşterea economică şi să creeze condiţii pentru apariţia de noi locuri de muncă – acestea ar fi principalele obiective ale amplei strategii europene "Transporturi 2050".

Strategia Uniunii Europene pentru domeniul transporturilor - care trasează principalele direcţii de dezvoltare şi de transformare a acestui sector în următorii 35 de ani - este orientată către realizarea unui sistem competitiv de transporturi, la nivel european, care să crească nivelul de mobilitate, să fie în stare să reducă în mod semnificativ dependenţa Europei de petrolul din import şi, în acelaşi timp, să permită scăderea emisiilor de dioxid de carbon, generate de acest sector cu până la 60%, la sfârşitul perioadei prognozate, respectiv anul 2050.

Audio: Strategia Uniunii Europene pentru domeniul transporturilor.

Obiectivele cheie, stabilite de strategia „Transporturi 2050”, sunt următoarele:
- eliminarea din circulaţia urbană a automobilelor alimentate cu combustibil convenţional, respectiv benzină şi mai ales motorină;

- folosirea în proporţie de cel puţin 40% a carburanţilor ecologici, cu emisii scăzute de dioxid de carbon, în sectorul aviaţiei şi, în aceeaşi proporţie, reducerea emisiilor din sectorul transporturilor maritime;

- transferul a până la 50% din transportul interurban de persoane şi mărfuri, pe distanţă medie, de pe şosele pe calea ferată sau pe râuri şi fluvii.

Această vastă strategie a Uniunii Europene ţinteşte realizarea unui sistem de transport performant şi interconectat, în care toată lumea să aibă de câştigat.

Astfel, odată pusă în practică, această adevărată foaie de parcurs pentru crearea unui spaţiu unic european al transporturilor îşi propune să îndepărteze barierele şi blocajele majore, care există, în prezent, în multe zone cheie, precum infrastructura şi investiţiile, inovarea şi piaţa internă.

Se are în vedere crearea unei reţele de transport complet integrate, care să pună în legătură diferitele moduri de transport şi să permită o transformare profundă a tiparelor actuale, atât pentru circulaţia persoanelor cât şi a mărfurilor.

Planurile de măsuri conţinute în strategie au obiective şi termene împărţite pe decenii, cele mai dificile urmând să fie duse la îndeplinire până în 2030.