Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU ... MUZICA VOASTRĂ Duminică, 17 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

23 Noiembrie 2020
Vizualizari: 220
Comentează add

De aproape două săptămâni, indicatorii epidemici sunt într-o continuă ameliorare în Hexagon, iar presiunea pe spitale a continuat să scadă săptămâna aceasta.

Strategia sanitară în Franţa #pandemie

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

Paris, Franța. Foto: Arhivă/ Thomas SAMSON/ AFP

În Franţa, unde este în vigoare până la 1 decembrie cel puţin o nouă perioadă de restricţii şi de izolare a populaţiei la domiciliu, atenţia este centrată pe intervenţia de marţi seara a preşedintelui Emmanuel Macron.

Acesta ar urma să anunţe strategia de gestionare a crizei sanitare în perioada sărbătorilor, dar şi în următoarele luni.

De aproape două săptămâni, indicatorii epidemici sunt într-o continuă ameliorare în Hexagon, iar presiunea pe spitale a continuat să scadă săptămâna aceasta.

Când se va ieşi din izolare? Când vor putea fi redeschise magazinele? Când şi dacă va fi permisă deplasarea între regiuni? Ce se va întâmpla cu evenimentele culturale şi când se va putea merge din nou la sala de sport?

Francezii aşteaptă răspunsuri la toate aceste întrebări de la preşedintele Emmanuel Macron, marţi, la ora 20:00, şi, mai ales, vor să ştie cum vor fi sărbătorile lor anul acesta.

După cum a lăsat să se înţeleagă premierul Jean Castex, recent, cu ocazia unor vizite în teritoriu, guvernul studiază mai multe scenarii pentru perioada următoare, însă niciunul nu mizează pe o relaxare bruscă a măsurilor restrictive, de teama unei noi reveniri în forţă a epidemiei.

Este aproape sigur că micii comercianţi nealimentari, închişi de o lună, vor primi primi permisiunea să îşi redeschidă magazinele, însă cu impunerea unor reguli sanitare mult mai drastice decât până acum, precum accesul unui număr limitat de clienţi în funcţie de dimensiunile magazinului.

Se vorbeşte de o persoană în 8 metri pătraţi, faţă de 4 metru pătraţi cât era permis până acum.

Cât priveşte saloanele de coafură, cosmetică, masaje, precum şi showroom-urile de automobile, li s-ar putea recomanda să lucreze doar pe bază de programare şi să evite sosirea unui număr mare de clienţi în acelaşi timp. Iar, de acum două zile, florăriile au dreptul să deschidă în principal pentru a vinde brazi, deocamdată doar în stradă în faţa magazinelor.

În planurile guvernului restaurantele, barurile, cafenelele, teatrele şi sălile de spectacol, precum şi spaţiile destinate practicării sporturilor rămân închise până cel puţin pe 15 ianuarie.

După cum spunea zilele trecute ministrul sănătăţii, declaraţia pe proprie răspundere privind scopul deplasării ar putea rămâne de actualitate, ceea ce înseamnă că libertatea de mişcare va fi strict încadrată.

Unele surse vorbesc de impunerea unei limite de 100 de km din localitatea de domiciliu, cel puţin pentru o vreme. Cât priveşte sportul sau plimbările în aer liber, în prezent, ele sunt limitate la o rază de un km în jurul reşedinţei.

68 de senatori de centru şi de dreapta i-au adresat o scrisoare deschisă guvernului în care îi cer să le permită oamenilor să facă mişcare în aer liber şi să se renunţe la acest kilometru restrictiv. Un alt scenariu prevede ca măsura de izolare a populaţiei la domiciliu, în vigoare de aproape o lună, să fie înlocuită cu interzicerea circulaţiei pe timpul nopţii.

Probabil că se va opta pentru două săptămâni de relaxare relativă în timpul Crăciunului şi Anului Nou, după care regimul restrictiv va fi readaptat.

(RS)


Etichete frantapandemie(RS)coronavirusrestrictiiizolare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live