Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA RADIO (continuare) Vineri, 07 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Monica Chihaia, Atena

7 Mai 2012
Vizualizari: 1225
Comentează add

În Grecia, negocierile pentru formarea unei coaliţii politice se anunţă dure, cu multe condiţionări şi demonstraţii de forţă, după ce PASOK şi Noua Democraţie au obţinut în jur de doar 32% din voturi.

Strategia negociată de Grecia cu UE, sub semnul întrebării

monica-chihaia-atena

Foto: Reuters.

În Grecia, partidele care susţin austeritatea şi care au guvernat împreună, PASOK, de centru-stânga, şi Noua Democraţie, de centru-dreapta, au împreună un scor care nu le permite formarea unui guvern de coaliţie.

Prin urmare, continuarea strategiei negociate cu Uniunea Europeană şi creditorii internaţionali este pusă acum sub semnul întrebării.

PASOK şi Noua Democraţie au obţinut în jur de 32% din voturi, după ce în 2009 aveau peste 77%, în vreme ce formaţiuni extremiste au crescut considerabil în popularitate.

"Zori de Aur", de extremă dreapta, intră în parlament cu un scor la legislativele de duminică cuprins între 6-8%.

Negocierile pentru formarea unei coaliţii politice se anunţă dure, cu multe condiţionări şi demonstraţii de forţă.

În acelaşi timp, partidul sau partidele care îşi vor asuma această sarcină alături de conservatori vor trebui să găsească în cele din urmă căi de compromis care să asigure coabitarea politică.

În cazul imposibilităţii formării unui guvern, după consultarea tuturor partidelor parlamentare, potrivit Constituţiei ţării, preşedintele republicii ar trebui să solicite formarea unui guvern acceptat în consens, până la organizarea de noi alegeri în termen de 30 de zile.

Socialiştii şi neo-democraţii par să nu poată forma în continuare o coaliţie guvernamentală.

Propunerea conservatorilor, referitoare la formarea unui guvern de uniune naţională, în limba greacă Antoni Samaras l-a numit chiar "de salvare naţională", ar putea reprezenta o soluţie.

Liderul Noii Democraţii se arată deschis tuturor forţelor politice care acceptă ceea ce a numit cursul european al ţării.

"Cele două obiective exclusive: rămânerea în zone euro şi schimbarea politicilor prevăzute în acordurile cu instituţiile creditoare, în direcţia asigurării perspectivelor de dezvoltare economică şi de relaxare a societăţii", spune liderul Noii Democraţii.

În replică, stânga radicală, "Syriza", propune şi ea un guvern, un guvern de stânga, dar susţine anularea acordurilor şi rezilierea contractelor de împrumut.

Mult mai temperată, poziţia socialiştilor din PASOK, care, în încercarea de apropiere de primele două formaţiuni clasate, propune un guvern de unitate naţională, în urma analizării şi "testării - nu ştim cum - în practică a propunerilor legate de renegocierea acordurilor pe care le propune Noua Democraţie sau renunţarea la angajamentele asumate", aşa cum susţin socialiştii din Syriza.

Grecia "trebuie să formeze un guvern cu o majoritate stabilă"

Comisia Europeană anunţă că a luat notă de rezultatul alegerilor din Grecia şi consideră că depinde de forţele politice din această ţară să formeze un guvern cu o majoritate stabilă, transmite corespondentul Radio România la Bruxelles, Carmen Valică.

Comisia speră că viitorul executiv va respecta angajamentele internaţionale ale Atenei şi îşi declară sprijinul în vederea aplicării reformelor incluse în cel de-al doilea program de asistenţă.

Creşterea economică şi crearea de locuri de muncă sunt unul din scopurile acestui program, sublinează Comisia, care a refuzat să formuleze vreun comentariu cu privire la scorul obţinut partidul de extremă dreapta "Zorii Aurii".

Preşedintele Parlamentului European Martin Schulz  face apel la o analiză calmă şi fără exagerări a rezultatului alegerilor din Grecia.

Într-o declaraţie de presă el arată că scopul negocierilor politice de la Atena  trebuie să fie formarea unei coaliţii care să respecte angajamentul ţării faţă de Uniunea Europeana.

Martin Schulz  consideră că situaţia din Grecia, dar nu numai, demonstrează nevoia ca Uniunea să adopte un pachet amplu de stimulare a creşterii economice şi de creare de locuri de muncă.


Etichete GreciaPASOKNoua DemocraţiealegericreditoriFMIUE

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live