Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Diana Surdu

3 Octombrie 2011
Vizualizari: 1861
Comentează add

Strategia naţională anticorupţie asigură implementarea recomandărilor formulate în numeroase rânduri de către oficiali din Comisia Europeană şi insistă pe promovarea integrităţii instituţionale.

Strategia anticorupţie, în dezbatere publică

diana-surdu

Foto: Arhivă Agerpres.

În cele trei saptămâni de la lansare, instituţii publice, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai societăţii civile au făcut propuneri, au adus argumente şi au venit cu soluţii la problemele acute ale luptei împotriva corupţiei, care sunt de altfel priorităţi ale Uniunii Europene.

Este vorba despre combaterea corupţiei politice, recuperarea bunurilor provenite din infracţiuni şi protecţia celor care îşi asumă riscuri personale în dezvăluirea unor cazuri de corupţie.

La toate aceste capitole, Ministerul Justiţiei a precizat că urmăreşte o nouă abordare, cu un accent mai mare pe prevenire şi mai puţin pe constrângere şi sancţionare.

Educaţia începută din şcoală, teste de integritate pentru funcţionarii publici, dar şi ridicarea imunităţii parlamentarilor în 48 de ore prin vot la vedere sunt câteva din propunerile aduse în discuţie la o dezbatere pe tema Strategiei anticorupţie.

Ministerul de Justiţie doreşte un document cu o nouă abordare pentru strategia anticorupţie, diferită de cele elaborate în ultimii şapte ani.

Alina Bica, secretar de stat în Ministerul Justiţiei spune că documentul trebuie "să pună accentul mai mult pe partea de prevenţie, cunoaştere şi imprimarea anumitor atitudini şi mai puţin pe partea de sancţiune şi constrângere a statului, care intervine, sancţionează, trimite la puşcărie, sperie oamenii".

Mai mult, Alina Bica crede că "partea de disciplinare a celor care trebuie să vină şi să respecte anumite reguli este principalul factor pe care noi l-am avut în vedere".

În opinia tuturor participanţilor la dezbatere, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai ministerelor, răspunderea administrativă este prea puţin folosită.

Sistemul de justiţie penală este mai eficient decât cel administrativ

Potrivit statisticilor, DNA a trimis în judecată anul trecut peste 900 de persoane, faţă de 650 de sancţiuni disciplinare date la nivel naţional.

Membrii Alianţei pentru o Românie Curată propun existenţa unor cenzori în cadrul asociaţiilor de părinţi de la nivelul şcolilor, însă reprezentantul Ministerului de Interne a susţinut introducerea testelor de integritate pentru funcţionarii corupţi din sistem.

Arion Ţigănaşu spune că acest lucru "este practicat în ţările din Uniunea Europeană şi cu rezultate pozitive. Numai faptul că s-ar cunoaşte de existenţa acestor teste ar fi un  fapt de descurajare".

Mai mult, Arion Ţigănaşu a precizat că "în Legea de organizare a Ministerului Administraţiei şi Internelor deja s-a făcut această modificare. Testul este opozabil tuturor angajaţilor, cu bune rezultate. Poate fi introdus in Legea funcţionarului public, fără niciun fel de problemă".

Şi vicepreşedintele PDL, Monica Macovei, are o propunere care ar putea fi introdusă în Strategia Naţională Anticorupţie 2011-2014, şi anume ridicarea imunităţii parlamentare în 48 de ore de la primirea cererii, prin vot la vedere şi fără studierea probelor de la dosar.

Reprezentanţii Ministerului de Justiţie au precizat că propunerile primite de la autorităţile independente, de la instituţiile anticorupţie, din administraţia publică centrală şi locală vor fi centralizate în două săptămâni, într-un nou document care va fi lansat în dezbatere pe site-ul ministerului.

Strategia Naţională Anticorupţie asigură implementarea recomandărilor formulate în numeroase rânduri de către oficiali din Comisia Europeană şi insistă pe promovarea integrităţii instituţionale, dar propune şi instrumente noi consacrate ca bune practici europene, precum metodologia de autoevaluare a riscurilor de corupţie şi introducerea planurilor de integritate.


Etichete strategia anticorupţiedezbatere publicăabordareschimbareministerul justiţieiAlina BicaArion Ţigănaşu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live