Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL Duminică, 09 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihai Peticilă

5 Ianuarie 2010
Vizualizari: 1265
Comentează add

Cheltuim cam tot atât cât câştigăm.

Strângem bani la un ciorap rupt

mihai-peticila

Foto: Mediafax

Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Naţional de Statistică, am fi putut să punem de-o parte exact 11 lei pe trimestru din fiecare 100 de lei încasaţi.

Am ales suma rotundă de 100 de lei pentru a exprima în acelaşi timp şi procentele alocate cheltuielilor.

Probabil fiecare familie în parte ştie deja ceea ce statisticile actuale vin să confirme - şi anume că realitatea este tot mai aprigă atunci când vine vorba despre bugetul gospodăriei.

Pentru întreţinere, de pildă, din aceeaşi sută de lei, 16,5 lei s-au dus pe taxe şi impozite toamna trecută. În mâncare, provizii şi băutură plus alte bunuri de strictă necesitate, oamenii au băgat 72,5 de lei.

Cu ce a rămas, românul nu a mai putut face mare lucru, aşa că ori a pus la saltea măruntul, ori l-a investit în sănătate, educaţie, sau distracţie. Cum la oraş s-a câştigat cam cu o treime mai bine că la sat, s-a şi cheltuit mai mult - cam cu 500 de lei lunar.

În urban, veniturile gospodăriilor au provenit în proporţie de 64,4% din salarii, de 22,5% din prestaţii sociale, veniturile în natură reprezentând 7,4% din total. În rural, principala sursă a veniturilor gospodăriilor a reprezentat-o producţia agricolă, care a asigurat 31,8% din totalul veniturilor. 

  

Raportul complet al institutului îl puteţi găsi aici.


Etichete banicheltuieliîntreţinereeconomii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live