Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Miercuri, 12 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

19 Septembrie 2013
Vizualizari: 1536
Comentează add

Mai multe echipe de voluntari formate din medici stomatologi italieni au tratat gratuit, vreme de 8 ani, copii din centrele de plasament din România.

Stomatologi italieni pentru copiii din România

carmen-gavrila

Foto: www.overlandforsmile.it

Mai multe echipe de voluntari formate din medici stomatologi italieni au tratat gratuit, vreme de 8 ani, copii din centrele de plasament din România, prin proiectul internaţional „Overland for Smile”.

10 mii de copii tratati, 30 de mii de intervenţii medicale, 500 de medici şi asistenţi italieni – este bilanţul priectului umanitar „Overland for smile”, inaugurat în 2005.

Prin acest proiect a fost oferită asistenţă stomatologică gratuită copiilor din centrele de plasament din România.

Iniţial campania trebuia să dureze doar 3 ani, dar, dar, după cum a mărturisit preşedintele organizaţiei, Lionello Grossi, medicii italieni au decis să-şi continue efoturile, ba mai mult, planuiesc să prelungească proiectul, dacă vor găsi în continuare sponsori, ca şi până acum, printre firmele italiene prezente în România.

Medicii italieni s-au întâlnit cu situaţii dificile, în care au fost nevoiţi să aplice tehnice de psihologie mai ales că cei mai mulţi dintre copii români pe care i-au tratat nu fuseseră niciodată la stomatolog.

Însă preşedintele „Overland for smile”, Lionello Grossi, a explicat că s-au întâlnit şi cu situaţii amuzante.

„În primul an aici, eram într-o cameră cu câţiva copii, şi am văzut un medic de-al nostru, ieşind dintr-o sală de intervenţie şi plângând. El ne-a spus că nu mai poate să facă parte din proiect. Eu l-am întrebat, de ce nu mai vrea să intre în contact cu acei copii? El mi-a răspuns: e un lucru dureros pentru mine să lucrez cu aceşti copii pentru că şi eu am copii de aceaşi vârstă. Atunci l-am rugat să îmi spună exact ce se întâmplase.

"Şi el mi-a răspuns că atunci când a dat să iasă din sala de intervenţie toţi copii i-au strigat „Pa, pa, pa, pa!”, adică, „tată” în italiană, şi lui îi era greu să audă asta. Dar i-am explicat că de fapt, nimeni nu îl strigase „tata!” pentru că „pa, pa” este o formă de salut în limba română”, a povestit Lionello Grossi.

Echipa de medici italieni a străbătut 34 de judeţe din România şi a fost în 263 de centre de plasament cu ajutorul unui microbus special echipat cu instrumente stomatologice moderne şi materiale de înaltă calitate.


Etichete stomatologigratuititalienicentre de plasamentOverland for Smilemedici

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live