Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Marţi, 11 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

6 Martie 2019
Vizualizari: 647
Comentează add

Doar unul din trei români este mulţumit de modul de funcţionare a democraţiei în România, indică un studiu Eurobarometru.

Ştirile false sunt un pericol pentru democraţie, cred majoritatea românilor

sergiu-stet

 

Aproape 70 % dintre români consideră că ştirile şi informaţiile care denaturează realitatea sau chiar sunt false reprezintă un pericol pentru democraţie, iar 72% cred că sunt deseori întâlnite şi chiar reprezintă o problemă pentru România (69%), conform unui studiu Eurobarometru dat publicităţii miercuri, 6 martie.

Agerpres citează studiul conform căruia la nivel european proporţia celor care consideră că ştirile care denaturează realitatea sunt un pericol pentru democraţie este de 76%, 68% dintre cetăţenii UE cred că ştirile false sunt deseori întâlnite, iar 71% că acestea reprezintă o problemă la nivel naţional.
 
52% dintre cetăţenii români au o imagine pozitivă despre Uniunea Europeană, peste media la nivel european (43%). Românii rămân optimişti şi în ceea ce priveşte viitorul Uniunii Europene (63%), peste media europeană de 58%.
 
Cea mai mare reuşită a Uniunii Europene este considerată de români libera circulaţie a cetăţenilor, bunurilor şi serviciilor în interiorul Uniunii, cu 4 puncte procentuale mai mult decât media europeană, respectiv 31%, faţă de 26% - media europeană.
 
Peste jumătate dintre români (55%) au încredere în Comisia Europeană, în timp ce guvernul se situează la 23% nivel de încredere. Şase din zece români au încredere în Parlamentul European, în contextul în care media europeană este de 48%, în timp ce Camera Deputaţilor beneficiază de încrederea a 24% dintre români.
 
De altfel, la nivelul întregii Uniuni Europene nivelul de încredere al cetăţenilor în guvernele lor naţionale este, conform acestui Eurobarometru şi al celor anterioare, sub cel al încrederii în instituţiile europene.
 
Numai justiţia naţională a statelor membre are un nivel de încredere mai mare decât cea din UE, de 51%, menţionează agenţia EFE.
 
Doar unul din trei români este mulţumit de modul de funcţionare a democraţiei în România, indică acelaşi Eurobarometru.
 
Potrivit Eurobarometrului, principala sursă de informare rămâne televiziunea, nu mai puţin de 97% dintre români menţionând că privesc cel puţin o dată pe săptămână programele televizate, iar mai bine de jumătate dintre români utilizează internetul săptămânal (58%).
 
Comparativ cu anii anteriori, reţelele sociale au fost menţionate mai des ca surse de informare folosite. 60% dintre români percep reţelele sociale drept o modalitate modernă de a fi la curent cu problemele politice, dar şi ca un mod de exprimare a părerilor în acest sens. 
 
Principalele preocupări ale europenilor sunt şomajul (23%), imigraţia şi costul vieţii (ambele cu 21%), sănătatea şi asistenţa socială (20%).
 
Studiile de tip Eurobarometru standard sunt publicate de două ori pe an, vara şi iarna, începând cu anul 1974. Datele pentru Eurobarometrul Standard 90 au fost colectate în România, în perioada 8-18 noiembrie 2018, de compania TNS CSOP. Eşantionul reprezentativ a fost constituit din 1.042 de persoane cu vârsta de 15 ani şi peste. Colectarea datelor s-a efectuat prin intermediul unor interviuri faţă-în-faţă.

Etichete EurobarometruAngela Cristeastudiustat de dreptjustiţiepresămass mediainformareştiriufakenews.

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live