Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Proteste în Bucureşti şi în ţară faţă de proiectul Roşia Montană

Mii de oameni au protestat în Bucureşti şi în ţară faţă de proiectul minier de la Roşia Montană şi exploatarea gazelor de şist. (UPDATES)

Proteste fata de proiectul minier de la Rosia Montana. Foto: Arhivă/Atena Teognoste.

Articol de Radiojurnal, 20 Octombrie 2013, 18:38

UPDATE 4: În centrul Bucureştiului, au mai rămas la această oră (ora 22.00) doar câteva sute de protestatari, iar în Piaţa Universităţii circulaţia rutieră se desfăşoară fără probleme, transmite reporterul Radio România Actualităţi, Ramona Alexandrescu.

Anterior, aproximativ 5000 de oameni au mărşăluit de la Piaţa Universităţii către Palatul Parlamentului şi înapoi, blocând temporar traficul rutier pe arterele de circulaţie pe care s-au deplasat, în ciuda avertismentelor date de Poliţia Rutieră şi Jandarmerie.

UPDATE 3: În această seară, ministrul de interne a făcut, din nou, apel la protestatari într-o intervenţie la postul de televiziune Antena 3 să nu recurgă la violenţe şi să nu mai blocheze circulaţia pe drumurile publice.

"Eu am atras atenţia, am informat, am adus la cunoştinţă, nu am ameninţat şi nu ameninţ că în condiţiile în care se va continua politica ocupării centrului Bucureştiului la propriu, cu trucurile demonstraţilor, e o problemă.

"Sigur că nu putem interveni; vom găsi alte mijloace care să prevină această stare de lucru, pentru că totuşi nu se poate să continuăm aşa. Nu se poate să se accepte în continuare centrul Bucureştiului, alte zone ale capitalei să fie complet blocate", a declarat ministrul de interne, Radu Stroe.

UPDATE 2: Mii de oameni protestează în Bucureşti, lângă Palatul Parlamentului faţă de proiectul minier de la Roşia Montană şi exploatarea gazelor de şist.

Protestatarii blochează Piaţa Constituţiei pe sensul de mers către Piaţa Unirii.

De altfel, pe tot traseul pe care protestatarii au mers din Piaţa Universităţii, prin Piaţa Unirii, Piaţa Constituţiei, Calea 13 Septembrie şi strada Izvor, protestatarii au blocat temporar traficul rutier, chiar dacă fuseseră avertizaţi de Poliţia Rutieră şi de Jandarmerie să nu blocheze circulaţia pe drumurile publice.

Foto: Proteste în Bucureşti. Sursa: facebook.com/rosia.montana.in.unesco/Daniel Vrăbioiu.

Este a opta duminică la rând în care în Capitală sunt organizate astfel de manifestaţii şi, spre deosebire de zilele anterioare, jandarmii şi poliţiştii de la Poliţia Rutieră nu mai asigură protecţia coloanei de protestatari.

UPDATE 1: În Bucureşti, câteva mii de oameni, aproximativ 3.000, după estimarea reporterului nostru Ramona Alexandrescu, se află duminică seară în faţa Palatului Parlamentului, pe Calea 13 Septembrie, în faţa sediului Senatului României.

Ei protestează faţă de proiectul minier de la Roşia Montană şi exploatarea gazelor de şist, fiind a opta duminică la rând în care în capitală sunt organizate astfel de manifestaţii.

Circulaţia rutieră este blocată pe Calea 13 Septembrie pe sensul de mers către Şoseaua Panduri.

De altfel, pe tot traseul, din Piaţa Universităţii, via Piaţa Unirii, Piaţa Constituţiei, protestatarii au blocat temporar odată cu deplasarea lor traficul rutier, chiar dacă fuseseră avertizaţi de Poliţia Rutieră şi de Jandarmerie să nu blocheze circulaţia pe drumurile publice.

Proteste în ţară

Cluj Napoca - Proteste la Cluj Napoca, unde duminică peste 1.000 de persoane manifestează faţă de proiectul de la Roşia Montană.

Corespondentul nostru Claudiu Pădurean ne-a transmis că la această oră manifestanţii au plecat într-un marş către gară.

Sâmbătă, aproape 2.000 de persoane au protestat în oraşul Câmpeni din judeţul Alba faţă de acelaşi proiect minier de la Roşia Montană şi au adoptat o "Proclamaţie a Marii Adunări a Moţilor de la Câmpeni" prin care au transmis guvernanţilor şi parlamentarilor că "locuitorii Apusenilor sunt cei îndreptăţiţi să decidă care este cel mai potrivit mod prin care bogăţiile naturale pot fi valorificate în folosul comunităţii şi al României".

Abrud- La Abrud, un oraş situat la mai puţin de 10 km de Roşia Montană, s-au desfăşurat duminică simultan două mitinguri.

Una dintre manifestaţii - în favoarea proiectului minier, organizată de membrii Sindicatului Viitorul mineritului - a reunit aproximativ 300 de persoane.

Celălalt miting a fost un protest împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană şi a fost organizat de Asociaţia Alburnus Maior.

300 de persoane au participat şi la această manifestaţie.

A fost nevoie de intervenţia jandarmilor pentru a-i împiedica pe sindicaliştii de la Viitorului Mineritului să se deplaseze către locul în care protestau oponenţii proiectului minier.

Cele două manifestări s-au încheiat, la faţa locului mai sunt doar câteva persoane care se pregătesc de plecare.

Constanţa - Aproximativ 150 de constănţeni au răspuns duminică chemarii grupului civic Baricada Verde care i-a invitat la o noua manifestatie, a VIII-a de acest gen, pentru a-si spune punctul de vedere cu privire la Exploatarea Gazelor de Sist prin fracturare hidraulica - in judetul Constanta si in toata Romania, transmite corespondentul Radio România, Mona Constantinescu.

Constănţenii au fost invitati sa isi exprime opinia in strada, avand in vedere ca nu au fost niciodata chemati in intalniri cu autoritatile locale sau centrale pe probleme de mediu.

Cei prezenti la manifestatie au protestat si impotriva celor ce doresc exploatarea aurului si a celorlalte metale rare prin cianurare.

Participantii la actiunea din Constanta, solidari cu manifestantii din Bucuresti si alte localitati ale tarii, au parcurs duminică, zona de nord a orasului.

A opta săptămână consecutivă de proteste

Pentru a opta săptămână consecutiv, şi duminică au fost convocate în Bucureşti şi în alte localităţi din ţară proteste faţă de exploatarea minieră de la Roşia Montană şi exploatarea gazelor de şist.

În Capitală, câteva sute de persoane s-au adunat, ca de obicei, în Piaţa Universităţii, lângă fântâna de lângă Facultatea de Arhitectură.

Protestatarii au plecat către Piaţa Unirii şi mai apoi la Palatul Parlamentului.

Aceştia au fost înştiinţaţi atât de Poliţia Rutieră, cât şi de către jandarmii bucureşteni că nu vor mai tolera ca ei să protesteze pe stradă sau să blocheze un drum.

O parte de drum este blocată pe sensul de mers spre Unirii pentru că protestatarii nu au încăput pe trotuar, chiar dacă forţele de ordine încearcă totuşi să le spună să folosească trotuarul.

Până în acest moment nu au fost evenimente neplăcute.

Protestatarii vor înconjura Palatul Parlamentului şi vor ajunge la Senat.

Expoziția Black Sea Defense&Aerospace se deschide pentru public
România 21 Mai 2024, 21:27

Expoziția Black Sea Defense&Aerospace se deschide pentru public

Principala atracție este avionul F-35, prezentat pentru prima dată la o expoziție din Europa.

Expoziția Black Sea Defense&Aerospace se deschide pentru public
Patronii "azilelor groazei", trimiși în judecată de DIICOT
România 21 Mai 2024, 19:47

Patronii "azilelor groazei", trimiși în judecată de DIICOT

Potrivit DIICOT, încă din noiembrie 2020, au fost constituite două grupuri infracționale organizate în scopul exploatării...

Patronii "azilelor groazei", trimiși în judecată de DIICOT
Ruxandra Săraru în dialog cu Luminița Odobescu
România 21 Mai 2024, 19:35

Ruxandra Săraru în dialog cu Luminița Odobescu

Vom afla ce demersuri întreprinde MAE pentru a asigura buna desfășurare a alegerilor europarlamentare din 9 iunie.

Ruxandra Săraru în dialog cu Luminița Odobescu
Recrutarea personalului din sistemul social „trebuie făcută cu o atenţie mai mare”
România 21 Mai 2024, 18:53

Recrutarea personalului din sistemul social „trebuie făcută cu o atenţie mai mare”

ANPDCA reacţionează în cazul adolescenţilor din judeţul Mehedinţi, supuşi unor abuzuri sexuale grave.

Recrutarea personalului din sistemul social „trebuie făcută cu o atenţie mai mare”
O persoană poate deține legal „cel mult două arme pentru apărare și pază”
România 21 Mai 2024, 18:48

O persoană poate deține legal „cel mult două arme pentru apărare și pază”

Camera Deputaților a adoptat o serie de completări la legea privind regimul armelor și muniților.

O persoană poate deține legal „cel mult două arme pentru apărare și pază”
Bani pentru contractele de ucenicie
România 21 Mai 2024, 18:08

Bani pentru contractele de ucenicie

Vor fi disponibile în total aproape 100 de milioane de euro din fonduri europene.

Bani pentru contractele de ucenicie
Incendiu pe faleza din Galați
România 21 Mai 2024, 17:49

Incendiu pe faleza din Galați

Fumul gros a invadat spatiul de pe Bulevardul Marea Unire.

Incendiu pe faleza din Galați
Revine praful saharian
România 21 Mai 2024, 16:15

Revine praful saharian

Praful se va depune și va fi vizibil ca urmare a ploilor prognozate în următoarele 48 de ore.

Revine praful saharian