Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: OAMENI CARE MIŞCĂ ROMÂNIA (R) Miercuri, 20 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Solomon

20 Aprilie 2012
Vizualizari: 4405
Comentează add

O găină din Sri Lanka a dat naştere unui pui care nu a ieşit dintr-un ou, transmite BBC. Cu un titlu asemănător, cotidianul Evenimentul Zilei, stârnea în anii '90 vii controverse.

Ştirea cu găina care naşte pui vii revine

sorin-solomon

Foto: Arhivă

O găină din Sri Lanka a "născut" un pui fără ca acesta să iasă dintr-un ou, ceea ce răstoarnă răspunsul la vechea întrebare, ce a fost mai întâi, ou sau găina, comentează BBC.

În loc să fie ouat de către găină şi clocit în afara corpului, oul a fost eclozat şi clocit în corpul găinii pe o perioadă de 21 de zile, iar puiul a fost fătat.

Puiul astfel "născut" este complet format şi sănătos, în timp ce mama sa a murit.

Medicul veterinar guvernamental din zonă a declarat că nu a văzut aşa ceva în viaţa sa.

Medicul veterinar din regiunea Welimada, locul unde a avut loc evenimentul a examinat corpul găinii şi a declarat că oul eclozat s-a dezvoltat în sistemul reproductiv al găinii.

Examenul făcut asupra corpului găinii a arătat că aceasta a murit din cauza rănilor interne.

Corespondentul BBC din Colombo,  Charles Haviland, spune că ştirea a făcut prima pagină în ziarele din Sri Lanka, cotidianul srilankez Daily Mirror, concluzionând că "găina a fost prima, nu oul", iar ştirea a fost preluată de mai multe situri ale unor agenţii de presă sau ziare din Sri Lanka.

În 2 octombrie 1993, ştirile care făceau prima pagină în Evenimentul Zilei erau "În problema aderării la NATO a ţărilor est europene/ România sfidează Moscova", iar editorialul purta numele “Bucureştiul nu se teme de Moscova”, dar totuşi ştirea principală venea de la Iaşi: “Eveniment senzaţional la Paşcani/ O găină a născut doi pui vii".

Ştirea, semnată de Cătălin Ştefănescu, suna aşa: "Marţi, 28 septembrie a.c., în curtea gospodinei Sevastiţa M., aflată în strada Vatra din Paşcani, judeţul Iaşi, s-a întâmplat un miracol: o găină a născut doi pui vii, unul fără un picior, altul fără o aripă.

"Deoarece găina Sevastiţei nu s-a mai ouat deloc în ultimele trei luni, gospodina s-a hotărât s-o taie şi s-o pună la fiert. În dimineaţa cu pricina, intrând în coteţ S.M. a rămas uluită de ceea ce a văzut. Găina născuse doi pui handicapaţi(...)

"Considerându-l un semn de la Dumnezeu, Sevastiţa a cruţat găina, dar o omorât puii deoarece, fiind handicapaţi, tot s-ar fi chinuit să trăiască”.

Ştirea a stârnit vii controverse declanşând şi un "război" între Evenimentul Zilei şi alte publicaţii concurente, dar acestea au luat sfârşit odată cu moartea, în luna noiembrie, a proprietarei găinii-minune, Sevastiţa M.


Etichete găinapui viiSri LankaEvenimentul Zilei

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live