Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Luni, 27 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

18 Mai 2022
Vizualizari: 221
Comentează add

Uniunea Europeană le va acorda statelor membre stimulente financiare pentru refacerea stocurilor de armament.

Stimulente financiare pentru refacerea stocurilor de armament din UE

florin-lepadatu

   Foto: Arhivă.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Uniunea Europeană le va acorda statelor membre stimulente financiare pentru refacerea stocurilor de armament, a declarat, pentru Radio România, ministrul apărării, Vasile Dîncu.

Conform unui nou program european, care va fi prezentat astăzi, e vorba de un plan de coordonare a cheltuielilor militare în Uniune.

Vasile Dîncu i-a explicat reporterului Carmen Gavrilă că va exista o consistentă componentă de industrie militară, iar România este în avangarda țărilor implicate, inclusiv în materie de cercetare-inovare în domeniu.


Vasile Dîncu: ”Vor fi importante nu numai bugetele crescute ale majorității țărilor din zona noastră, dar și propuneri privind stimularea acestor investiţii inclusiv printr-o debirocratizare a folosirii fondurilor europene. De asemenea de a integra industria civilă în acţiunile de înzestrare și de producere a infrastructurii de apărare. De asemenea, sperăm scutirea achiziţiilor comune de la calculul deficitului bugetar, sigur, şi posibilităţii de achiziţii comune; noi fonduri de cercetare și de inovare.”


Reporter: În esenţă, este vorba despre un viitor rol mai mare al Uniunii în achizițiile militare, dar cum, legal, se poate face asta, pentru că tratatele, de exemplu, nu permit finanțarea de elemente care țin de operațiuni de apărare?


Vasile Dîncu: ”În ultima perioadă, UE, pentru prima dată în istorie, a reușit să găsească mecanismele prin care să modifice unele elemente din tratat care ar fi interzis aceste lucruri, pentru că este vorba de o situație de urgență. De aceea se aşteaptă ca foarte multe  reglementări care ar bloca aceste achiziţii, aceste planuri comune să fie modificate în perioada următoare.”


Etichete uniuneconsiliuUECE

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live