Ascultă Radio România Actualitaţi Live

„Ştiinţa deschisă”, tema unei mari conferinţe europene la Amsterdam

„Ştiinţa deschisă” este tema unei mari conferinţe europene, care a început, luni, la Amsterdam, în organizarea preşedinţiei olandeze a Uniunii Europene.

„Ştiinţa deschisă”, tema unei mari conferinţe europene la Amsterdam

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 05 Aprilie 2016, 09:35

„Ştiinţa deschisă” este tema unei mari conferinţe europene, care a început, astăzi, la Amsterdam, în organizarea preşedinţiei olandeze a Uniunii Europene.

„Ştiinţă deschisă” înseamnă accesul liber la publicaţiile ştiinţifice şi aplicarea în viaţa de zi cu zi a rezultatelor cercetării ştiinţifice.

Acest nou concept presupune tranziţia de la un sistem, în care rezultatele cercetării ştiinţifice sunt, în general, greu accesibile, către unul în care difuzarea lor să fie deschisă spre cât mai mulţi utilizatori finali, fie ei cercetători, întreprinderi, ONG-uri, profesori, studenţi, agricultori, şi, în general, orice cetăţean interesat. Iar când spunem ştiinţă, nu ne gândim doar la domenii ca medicina sau explorarea spaţiului, ci şi la industrie, agricultură, finanţe, managementul afacerilor.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Chiar dacă domeniul ştiinţelor deschise generează numeroase iniţiative, evenimente şi activităţi, la care participă grupuri mari de cetăţeni, acestea nu au ca efect, din păcate, schimbările pe care aplicarea descoperirilor ştiinţifice le poate aduce în societate. De aceea, Olanda, ca ţară ce asigură preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, le propune celorlalte state membre să-şi unească forţele şi să accelereze ritmul acestei tranziţii către o ştiinţă accesibilă tuturor.

Conferinţa, care a început luni şi continuă marți, la Amsterdam, îşi propune să răspundă la câteva întrebări: De ce ştiinţa este ţinută captivă în cercul redus al cercetătorilor şi publicaţiilor tehnice şi nu este adusă la cunoştinţa societăţii? Cum facem ca noile iniţiative şi modele economice să ajungă la cei care conduc întreprinderi şi afaceri, majoritatea încă nerefăcuţi după criza economică?

Oameni de ştiinţă, cercetători, importanţi lideri politici şi economici adresează un apel la mobilizare Comisiei Europene, statelor membre, universităţilor, institutelor de cercetare, editurilor ştiinţifice, întreprinderilor şi tuturor factorilor interesaţi să participe la redactarea unui program de acţiuni concrete, cu priorităţi şi angajamente bine definite, prin care ştiinţa să fie pusă în slujba oamenilor.

Marți, la încheierea Conferinţei pentru Ştiinţa deschisă de la Amsterdam, va fi lansată o şi platformă pe Internet privind politica europeană pentru „ştiinţa deschisă”, unde va putea fi urmărită îndeplinirea obiectivelor şi măsurilor cuprinse în acest program.