Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ştiaţi că Uniunea Europeană vă poate finanţa ideile şi proiectele?

Programul multianual de finanțare a cercetării și inovării Orizont2020 pune la dispoziția cercetătorilor europeni o mulțime de oportunități de finanțare.

Ştiaţi că Uniunea Europeană vă poate finanţa ideile şi proiectele?

Articol de Laurenţiu Văduva, 01 Martie 2017, 13:55

Ştiaţi că Uniunea Europeană vă poate finanţa ideile şi proiectele? Dacă sunteţi cercetător şi doriţi să creaţi produse sau servicii inovatoare cu impact la nivel global, puteţi accesa Programul multianual de finanţare a cercetării şi inovării Orizont2020.

AUDIO: Europa la zi.


"Cinci paşi simpli către Orizont 2020" - peste acest articol veţi da dacă veţi consulta zilele acestea site-ul Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Pentru cei care nu ştiu, aici sunteţi informaţi că Programul multianual de finanțare a cercetării și inovării Orizont2020 pune la dispoziția cercetătorilor europeni o mulțime de oportunități de finanțare.

Sunteţi îndrumaţi către un "Ghid simplificat al aplicantului", elaborat de Comisie pentru a vă ajuta să vă pregătiţi mai bine proiectele pentru finanţare.

Pasul unu - găsiţi un apel de propuneri care vi se potriveşte. Comisia publică regulat, în portal, toate apelurile - cererile - de propuneri din cadrul Programului de Cercetare-Inovare Orizont 2020. Tot aici puteţi găsi alte informaţii despre apeluri suplimentare în secţiunea "Alte Oportunităţi de Finanţare". Dacă depuneţi pentru prima dată o cerere de finanţare şi nu cunoaşteţi încă programele, citiţi Manualul on-line pentru Orizont 2020. Companiile mici şi mijlocii pot cere şi ajutorul Enterprise Europe.

Pasul 2 - depuneţi singur propunerea sau găsiţi-vă un partener. Cele mai multe proiecte finanţate de Uniunea Europeană presupun colaborarea a cel puţin 3 organizaţii din diferite state membre sau ţări asociate.

Exista Servicii de căutare a unui partener. Tot aici vă puteţi publica ofertele de colaborare. Se pot înregistra şi propuneri individuale din partea unor cercetători, echipe sau organizaţii.

Pasul 3 - creaţi-vă un cont în portal.

Pasul 4 apoi - înregistraţi-vă organizaţia sau compania.

Veţi primi un cod de identificare unic, care va fi folosit de Comisie ca referinţă la viitoarele interacţiuni.

Pasul 5 - Depuneţi propunerea de proiect la Comisie - Vă autentificaţi şi mergeţi la secţiunea "Depunere on-line a propunerii" - începeţi completarea formularelor standard.

Puteţi obţine răspunsuri şi sprijin şi de la reţeaua de Puncte de Contact Naţionale, care este principala structură de ghidare, infomaţii practice şi asistenţă în toate aspectele referitoare la platforma Orizont 2020.

Aceste contacte sunt publicate pe site-ul Comisiei. Programul Orizont 2020 este cel mai amplu program de Cercetare şi Inovare derulat vreodată de Uniunea Europeană.

Este disponibila o finanţare de 80 de miliarde de euro pe durata a 7 ani (2014-2020), pe langa investiţiile private pe care această finanţare le va atrage.