Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ (R) Joi, 07 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Adela Călugăru

29 Februarie 2012
Vizualizari: 1780
Comentează add

Comentariu de Adela Călugăru

Știați că florile... Știați că florile... - Conține audio

adela-calugaru

         Festivalul floral Ginzano Infiorata (Italia)

Se vorbește foarte mult despre flori, despre puterea lor și frumusețea care îl surprinde pe om de fiecare dată.

Încă din Antichitate florile au căpătat o importanta majoră: ele sunt plante decorative, protejează de duhurile rele și îl vindeca pe om de diferite boli.
Florile au o anumita semnificație, o simbolistică pe care oamenii o respectă în mod inconștient sau conștient, ele nu se oferă niciodată la întâmplare.

Pentru a anunța o veste bună, pentru a vă arăta bucuria, oferiți un buchet de iriși sau lăcrămioare. Pentru încredere și fidelitate, crizantemele sunt ideale. Orhideea, floarea soarelui și grâul simbolizează fertilitate iar crinul, măreția și puritatea.

Există peste 250.000 de specii de flori în întreaga lume, însă dintre toate acestea numai câteva au reușit sa atragă fascinația oamenilor. Astfel, dacă ar fi să fac un top al celor mai populare flori, pe primele trei poziții, cel mai probabil, s-ar clasa trandafirii, lalelele și crizantemele.

O legendă grecească spune că trandafirul ar fi fost destinat sa fie, încă de la naștere, cea mai frumoasă floare. Zeița florilor, Chloris, a creat trandafirul din trupul unei nimfe moarte, foarte dragă ei, și a vrut ca noua floare sa nu aibă pereche pe lume. De aceea, i-a convocat pe ceilalți zei ca fiecare să-i dăruiască câte ceva din atributele lor: Dyonissos i-a dăruit parfumul amețitor, Cele 3 Grații i-au dat strălucirea, veselia și farmecul, Zephyr, vântul de primăvară, a dat la o parte norii pentru ca Apollo să lumineze și să-l inflorească. La urmă, Ares, zeul războiului, i-a dat în dar spinii, pentru ca floarea să-și poată apăra frumusețea.
 
Cea mai mare floare din lume este Rafflezia Arnoldi, care crește în pădurile tropicale din sud-estul Asiei, pe insulele Filipine. Floarea ei are 3m circumferința și cântărește 10kg. Un boboc de floare e de 2-3 ori mai mare decât o căpățână de varză.

Si dacă va gândeați că florile ascund doar miresme plăcute, ei bine, aflați că în Indonezia și doar acolo crește cea mai urât mirositoare floare din lume, pe numele ei Titan Arum. Aceasta miroase atât de urât încât mirosul unui cadavru vi s-ar părea un parfum frumos pe lângă odoarea care emană din această floare. Vestea bună este că în cei 50 de ani de viață, nu înflorește mai mult de 4-5 ori.
 
Dar să nu distrugem locul ideal pe care florile îl ocupă în viețile noastre. De pildă, știați că florile nu se deschid toate la aceeași oră? Mușcata se deschide dimineața, garoafele spre prânz, iar regina-nopții seara. Un botanist suedez, inspirat de acest lucru, a realizat un ceas cu totul original. Bazându-se pe faptul că unele specii de flori se trezesc și adorm la ora exactă, el a plantat flori într-o ordine anumită.

Iar dacă va plac florile și se întâmplă să vă aflați la Roma în cea de-a doua săptămână a lunii iunie, este musai să vizitați orașul Genzano, pentru celebra Infiorata. Genzano Infiorata este un festival floral ce datează încă din anul 1778. În fiecare an, artiștii locali din micul orășel italian acoperă un întreg bulevard cu uriașe covoare de flori, inspirate din opere de arta celebre, picturi religioase, ori motive geometrice.

Cu toții iubim florile, deopotriva freziile, crizantemele, lalelele, crinii, lăcrămioarele sau nuferii, însă închei cu o amintire a unei flori din copilărie, când rupeam rând pe rând petalele margaretelor, așteptând ca cea din urmă să-mi ofere răspunsul la întrebarea: “ma iubește, nu mă iubește”?
 


Etichete FlorileGenzano InfioratalaleletrandafiriRafflezia ArnoldiTitan Arum.

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live