Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: VATRA LUMINOASĂ Sâmbătă, 01 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Adela Călugăru

25 Ianuarie 2012
Vizualizari: 1255
Comentează add

Comentariu de Adela Călugăru

Știați că aurul...? Știați că aurul...? - Conține audio

adela-calugaru

                  Muzeul aurului din orașul Brad

Toți scriitorii, afaceriștii, dar mai cu seamă femeile, au avut pe buze sau în condei, metafora aurului. Creanga de aur, mărul de aur, părul de aur și, de ce nu, afacerea de aur. Dar să începem cu începutul.

Egiptenii credeau că aurul este un material sacru pentru Ra, zeul-soare, iar faraonii erau singurii care aveau dreptul de a-l folosi. După ce mureau, faraonii erau înmormântați în sarcofage din aur masiv, deoarece ei considerau acest material a fi "carnea zeilor". Tutankhamon, spre exemplu, a fost înmormântat în 3 sarcofage de aur, cel mai mare dintre acestea conținând 110 kilograme de aur masiv.

Incașii credeau că aurul și argintul reprezentau transpirația soarelui și a lunii și foloseau aceste metale prețioase pentru a decora pereții templelor.
Şi în creştinism aurul are un rol important, consemnat în Biblie. După ce i-a transmis lui Moise cele zece porunci, Dumnezeu îi cere acestuia ca Tablele Legii să fie păstrate într-un chivot "îmbrăcat cu aur curat" și care să aibă o "cunună de aur, împletită".

S-a descoperit că în anul 700 Î.H. în Italia, dentiştii foloseau fire de aur pentru a putea atașa dinții falși. Aurul era recomandat pentru plombe și a fost folosit pentru a umple cavitățile din dinți până aproape de secolul XVII. Aşa se explică de ce în război, morţii erau jefuiţi.

Dacă ați lua tot aurul din lume și l-ați transforma într-un cub, cât de mare ar fi acest cub? Cât ar măsura latura lui? 200 de metri? Mai mult? Mai puțin? Veți fi poate surprinși să aflați că tot aurul existent în lume în acest moment (incluzând rezervele tuturor băncilor și ale Fondului Monetar Internațional, tezaure, monede, bijuterii, verighete și tot ce mai e prin posesia cetățenilor Pământului) încape într-un cub cu latura de 20 de metri. Cam cat un bloc obișnuit cu 4 etaje. Ca o paranteza, rezerva de aur a BNR de103 tone , încape într-o debara (cea mai mare parte a acestei rezerve este depozitată însă în străinătate, nu în subsolurile BNR). Sunt 160.000 de tone de aur în lume și se estimează ca Pământul mai ascunde încă vreo 50.000 de tone.

Aurul mai este folosit și în medicină, pe post de antioxidant. Tratează acneea, iar doamnele și domnișoarele nu îl poartă numai sub formă de bijuterii ci și pe…buze, da, ați auzit bine, pentru ca rujurile conțin aur în compoziție.

România ocupa prin anii 1937-1938, locul al doilea, după Rusia, într-un top al extragerilor aurifere. Cu toate acestea, extracția aurului nu este ecologică, pentru că în mine se folosesc cianuri, oxizi de azot şi oxizi de sulf. În anul 2000, în România, la o mină de aur din Baia Mare s-a produs cel mai mare accident ecologic din Europa, după Cernobîl. Atunci s-au scurs 100.000 de metri cubi de ape contaminate iar sursele de apă potabilă a 2,5 milioane de oameni au fost afectate.
 
În încheiere, vă recomand o vizită la Muzeul Aurului din orașul Brad, judeţul Hunedoara, muzeu unic în Europa!        
 


Etichete aurmuzeul aurului.

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live