Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Stefan Fule, întrevederi cu preşedintele Ucrainei şi opoziţie

La Kiev, comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Stefan Fule, a avut discuţii cu toate părţile implicate în criza politică din Ucraina.

Euranet Plus.

Articol de Victor Gheorghe, 14 Februarie 2014, 11:49

Comisarul Stefan Fule a avut întrevederi cu preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, precum şi cu liderii opoziţiei.

Scopul a fost de a găsi posibile soluţii la criza politică cu care Ucraina se confruntă de la sfârşitul lunii noiembrie, când guvernul ucrainean a decis să renunţe la semnarea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, în favoarea unei apropieri de Moscova.

În pofida mai multor concesii făcute de preşedintele Ianukovici, precum abrogarea unei părţi din legile adoptate în ianuarie ce prevedeau pedepse severe pentru participanţii la manifestaţii şi demisia guvernului condus de Mikola Azarov, partidele de opoziţie insistă asupra revenirii la Constituţia Ucrainei din 2004, anulată după câştigarea alegerilor de către Ianukovici, precum şi asupra organizării de alegeri parlamentare şi prezidenţiale anticipate.

Audio: Stefan Fule, întrevederi cu preşedintele Ucrainei şi opoziţie.

Într-o conferinţă de presă la Kiev, comisarul Stefan Fule a declarat: “În primul rând, este nevoie de adoptarea unor măsuri urgente pentru reforme constituţionale şi pentru formarea unui guvern care să asocieze toţi actorii politici şi care să garanteze alegeri libere şi transparente.

Am subliniat că încrederea este importantă în procesul politic şi că nu poate fi obţinută atât timp cât arestările, actele de intimidare şi hărţuirea manifestanţilor continuă".

Stefan Fule a făcut şi o referire concretă la necesitatea păstrării unei prese libere , ca garant al democraţiei: “Am ocazia să apreciez în mod deosebit activitatea presei independente.

Libertatea presei este unul dintre pilonii democraţiei şi o condiţie pentru ca jurnaliştii să-şi facă datoria, nu să devină nişte ţinte” – a mai spus comisarul european Stefan Fule , care a conchis în faţa jurnaliştilor de la Kiev: “Timpurile nu sunt de partea voastră. Noi suntem!”.

În ceea ce priveşte asistenţa financiară sub formă de granturi şi împrumuturi acordată de Uniunea Europeană, Stefan Fule a ţinut să menţioneze că aceasta este posibilă numai în schimbul implementării reformelor în Ucraina şi nu are nicio legătură cu semnarea acordului de asociere între Kiev şi Bruxelles.

In Kyiv: listened to and heard views & ideas of civil society.They are the key to unlock full potential of #Ukrainepic.twitter.com/mRM7slmLsy

— Štefan Füle (@StefanFuleEU) February 12, 2014