Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Joi, 07 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobriţoiu

4 Octombrie 2019
Vizualizari: 1284
Comentează add

Statul Major al Apărării anunţă desfăşurarea unui amplu exerciţiu militar săptămâna viitoare, la care vor participa aproximativ 500 de militari.

Statul Major al Apărării anunţă desfăşurarea unui amplu exerciţiu militar

radu-dobritoiu

Foto SMAp.

Statul Major al Apărării anunţă desfăşurarea unui amplu exerciţiu militar săptămâna viitoare, la care vor participa aproximativ 500 de militari din Ministerele Apărării şi de Interne, de la SRI, SPP şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Exerciţiul, denumit "Concordia 2019", va avea un scenariu complex, de la acţiuni convenţionale la reacţii de răspuns la atacuri specifice războiului hibrid. Radu Dobriţoiu transmite:


"Cel mai important moment al exerciţiului este programat pe 9 octombrie, la Miercurea Ciuc. Şeful Operaţiilor Întrunite, generalul de brigadă Marian Botea".

Marian Botea:

"În principal, scenariul acestui eveniment prevede un atac cibernetic asupra fabricii, care va produce o explozie, cu victime multiple, cu contaminare chimică şi cu toate aspectele relevante care ţin de managementul acestui incident cu participarea instituţiilor cu responsabilităţi în domeniu, implicit a Ministerului Apărării Naţionale."

Radu Dobriţoiu:


"Deschiderea exerciţiului este programată pentru luni, la Brigada 61 Vânători de Munte. Aplicaţia se încheie pe 13 octombrie şi se desfăşoară pe o arie vastă: Bucureşti, Câmpia Turzii, Bacău, Sfântu Gheorghe şi Miercurea Ciuc".

Încercăm să răspundem la provocările războiului hibrid

 Şeful Direcţiei Operaţii a Statului Major al Apărării (SMAp), Marian Botea, a declarat că, alături de alte instituţii din domeniul apărării şi securităţii, se încearcă contracararea provocărilor războiului hibrid.

'Domeniile de manifestare sunt extrem de diverse pe zona hibridă. (...) Întotdeauna, abordarea zonei hibride face parte din planurile oricărui acord strategic, care în prima fază a oricărei operaţii militare desfăşoară operaţia de modelare şi atunci noi aici încercăm să răspundem, împreună cu celelalte instituţii din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, la toate provocările. Nu seamănă un eveniment cu altul, nu putem emite proceduri, vrem doar să înţelegem cum putem lucra mai bine împreună, cum putem să fim mai rezilienţi împreună pe aceste aspecte', a spus Marian Botea, la o conferinţă prilejuită de lansarea exerciţiului interinstituţional Concordia 19.

El a precizat că evaluări privind riscurile de securitate se fac în permanenţă de către Ministerul Apărării Naţionale şi de celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu.

'Noi suntem datori să ne pregătim, pentru că, în zona noastră de interes strategic, acest tip de conflict hibrid s-a manifestat şi ştim cu toţii, începând din 2014 în Georgia, care a cunoscut faze similare de modelare a spaţiului, Ucraina, estul Mediteranei, nordul Africii - actorul strategic din zona noastră de responsabilitate care îşi doreşte să fie un actor global independent, care îşi implementează obiectivele strategice în relaţie cu ţările din zonă, o face, pentru că noi simţim asta în mediul informaţional. Noi simţim presiunea propagandei ruse, noi o monitorizăm, noi nu reacţionăm, dar noi avertizăm audienţele ţintă care pot fi afectate de această propagandă', a arătat Marian Botea.

La conferinţă au mai participat comisar şef Marius Voica, din partea Ministerului Afacerilor Interne, şi general de Brigadă Remi Manta, din partea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

Aproximativ 500 de militari din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Protecţie şi Pază şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale participă, în perioada 7 - 13 octombrie, la exerciţiul interinstituţional Concordia 19, în mai multe spaţii din judeţele Covasna şi Harghita, precum şi în Bucureşti.

Potrivit Statului Major al Apărării, exerciţiul de instruire interinstituţională are ca obiectiv principal dezvoltarea relaţiilor de cooperare, precum şi exersarea tehnicilor, tacticilor şi procedurilor de acţiune în comun ale forţelor din compunerea Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională.

'Planul activităţilor exerciţiului Concordia 19 include o serie de secvenţe în care sunt implicaţi militari din forţe pentru operaţii speciale, cercetare, vânători de munte, apărare CBRN, cooperare civili - militari, forţe aeriene, medicină operaţională, alături de structuri specializate din cadrul MAI, SRI, SPP şi STS, pe un scenariu fictiv care vizează contracararea unor acţiuni ostile, specifice războiului hibrid', precizează sursa citată.

Exerciţiul este condus de Statul Major al Apărării şi se deschide oficial luni 7 octombrie la Miercurea Ciuc.


Etichete Concordia 2019exercitiu militar. aplicatie militaraMarian Botea

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live